Zlatá tretra: hvězdy a rekord

Největší hvězda atletického mítinku Zlatá tretra, americká sprinterka Marion Jonesová, potvrdila včera v Ostravě roli favoritky, když dvoustovku suverénně vyhrála v nejlepším letošním čase 22,32. Nejžádanější domácí atlet Jan Železný kraloval soutěži oštěpařů, ale výkon 86,66 ho nepotěšil.

Držitelka tří zlatých medailí z OH v Sydney Jonesová nedala žádné ze soupeřek sebemenší šanci, cílem proběhla s velkým náskokem. "Jsem moc spokojená. I proto, že letos mám v plánu asi jen čtyři dvoustovky a tohle byla jedna z nich. Chtěla jsem si tuto trať zkusit před americkým mistrovstvím a nebylo to špatné," řekla svěřenkyně Trevora Grahama. Když obkroužila povinné čestné kolečko, při čemž jí dělali společnost tři bodyguardi v černých oblecích, vysekla poklonu ostravskému publiku. Vítkovický stadión byl totiž plný a 20 000 diváků, mezi kterými nechyběl ani hokejista Jaromír Jágr, vytvořilo pořádný kotel. "Možná to byla úplně nejlepší atmosféra, v jaké jsem v životě běžela," nešetřila chválou. Nad dotazem, zda přijede i za rok, se jenom pousmála: "Jestli chcete, tak přijedu moc ráda..."

Šampión zklamán

Trojnásobný olympijský vítěz a mistr světa v hodu oštěpem Jan Železný předvedl svůj nejlepší výkon ve třetí sérii, ale délka ho rozhodně neuspokojila. "Nebylo to sladěné, špatně jsem to trefoval," ulevil si světový rekordman. "A když to jednou technicky vyšlo, přeběhl mi tam rozhodčí, já se lekl a v poslední chvíli jsem to zasekl. Ale to nic nemění na tom, že jsem byl dnes špatný," netajil zklamání Železný.

Světový rekord Turovové

Po dlouhých 27 letech se Zlatá tretra dočkala světového rekordu. Postarala se o něj Běloruska Alesja Turovová v běhu na 3000 m přek., která cílem proběhla v čase 9:21,72. Týden staré maximum Polky Bakové (včera doběhla s velkou ztrátou druhá) vylepšila o 54 setin. "Tuto trať jsem běžela poprvé v životě, proto jsem opravdu něco takového nečekala. Netušila jsem, do čeho jdu, žádné časy jsem neplánovala. Ale když jsem po prvním kilometru měla k dobru devět vteřin, snažila jsem se dál držet tempo a věřila jsem, že to dotáhnu do úspěšného konce," prozradila šťastná běloruská atletka.

Pět českých limitů

Hned pětice atletů splnila na Zlaté tretře limity pro start na srpnovém ME v Mnichově. Výškaři Jan Janků, Jaroslav Bába (oba zvládli prvním pokusem 227 cm), jejich kolegyně z výškařského sektoru Iva Straková (190 cm), tyčkař Štěpán Janáček (571 cm) a v neposlední řadě i Jan Železný, v jehož případě to však byla pouhá formalita. Janáček se ve druhém pokusu přehoupl přes 571 cm a hranici limitu pokořil o šest centimetrů.

"Přitom tady v Ostravě je pomalejší povrch, navíc mě pobolívala achillovka. Všechno je to zásluha diváků, kteří mě vybičovali," přiznal český tyčkař, který pak ještě před zraky ambasadora mítinku Sergeje Bubky neúspěšně atakoval národní rekord (576 cm). Na čtvrtce překážek si výrazně vylepšil letošní maximum Jiří Mužík (49,05 s), který skončil na solidním třetím místě.

"Konkurence byla opravdu tvrdá, co jméno, to pojem. Po zranění achillovky se pomalu dávám dohromady, sezóna je teprve na začátku a věřím, že forma půjde nahoru," přiznal svěřenec trenéra Kupky z pražské Dukly. Z vítězství se radoval v novém rekordu mítinku Polák Plawgo. Jeho čas 48,25 je třetím nejlepším letošním výkonem.

Formanová se lepší

Na ženské půlce triumfovala favorizovaná Mutolaová z Mozambiku, olympijská vítězka ze Sydney. Z našich závodnic doběhla třetí Ludmila Formanová, která získala skalp Mutolaové na MS v Seville 1999, kdy se radovala ze senzačního zlata. "Teď jsem ani nepomyslela na to, že bych ji porazila. Vždyť to byl teprve můj třetí start po návratu na dráhu. Zlepšila jsem se o vteřinu, což je velká vzpruha. Na limit pro mistrovství Evropy zaútočím v příštích startech," komentovala své počínání Formanová. Další česká běžkyně Helena Fuchsová skončila těsně čtvrtá. V jedné z parádních disciplín, mužském steeplu, porazil Keňan Boit Kipketer v průměrném čase světového rekordmana Maročana Boulamiho, nad krátkými překážkami vypálil favoritům Američanu A. Johnsonovi a Britu Jacksonovi rybník Lotyš Olijars.

JAN KRŮTA, IGOR BRUZL

obsah | Česká republika