Zemřel osobní tajemník Jana Masaryka

Ve věku 87 let dnes ráno zemřel Antonín Sum, bývalý osobní tajemník Jana Masaryka a jeden z posledních pamětníků procesu s Miladou Horákovou. Informaci potvrdil místopředseda Společnosti Jana Masaryka Karel Vaněk.

Tajemník posledního československého ministra zahraničí zemřel v Domě sv. Karla Boromejského v Praze-Řepích. Prezident Václav Klaus v roce 2003 propůjčil Antonínu Sumovi Řád Tomáše Garrigua Masaryka III. třídy.

Antonín Sum se narodil 31. ledna 1919. Za války působil v odboji, roku 1947 se stal tajemníkem Jana Masaryka, který tragicky zahynul po pádu z okna. Přes spekulace o jeho zavraždění se Sum přikláněl k tomu, že Masaryk spáchal sebevraždu. Sum patřil mezi obviněné v politickém procesu s Miladou Horákovou. Soud ho odsoudil na 20 let, byl vězněn v Ruzyni, na Pankráci, ve Valdicích, musel i do uranových dolů.

V roce 1968 byl zvolen starostou českého Junáka, svazu skautů a skautek, který v roce 1989 obnovil a zajistil jeho členství v mezinárodním ústředí Světové organizace skautského hnutí (WOSM) v Ženevě.

V posledním letech působil jako čestný předseda Sdružení Českého národního povstání v Českém svazu bojovníků za svobodu. Spoluzakládal Masarykovo demokratické hnutí a Klub Jana Masaryka. Je autorem knížky Otec a syn o osudech Tomáše a Jana Masaryka a řady dalších pojednání a článků vztahujících se k těmto osobnostem.

LIDOVKY, ČTK

obsah | Česká republika