Češi si od soboty připlatí za televizi a rozhlas

Sobotní večer u televize už přijde české diváky dráž. První říjnový den totiž vstoupí v platnost novela zákona o zvýšení televizních a rozhlasových poplatků. Za televizi tak zaplatíme 100 korun měsíčně, za rozhlas 45. Další zdražení přijde v lednu 2007.

"Novela zákona vstoupí v platnost 1. října," potvrdil to mluvčí České televize Martin Krafl. České televizi a Českému rozhlasu dá kromě navýšení poplatků také účinnější nástroj pro boj s neplatiči. Za poplatníka totiž pokládá každou domácnost, která odebírá elektřinu. Povinnosti platit se však člověk bude moci zbavit čestným prohlášením, že nemá rozhlasový ani televizní přijímač.

Platit nemusí školy, chudí nebo nevidomí

Osvobozeni od placení budou jako dosud sociálně slabí lidé, ale i někteří další, například nevidomí. Platit nemusejí ani školy.

"Při žádosti o osvobození od plateb musí občané postupovat podle zákona. Nejlépe udělají, když se obrátí na Českou televizi prostřednictvím speciální telefonní linky nebo internetových stránek," upozornil mluvčí.

Neplatiči zaplatí 10 tisíc navíc

"Na změnu v platbách upozorníme diváky i prostřednictvím televizních spotů," sdělil Krafl. "Těm, kteří platí inkasem, se to navýší automaticky. Lidé, kteří používají bankovní převod peněz, budou muset změnit trvalý příkaz," připomněl.

"Lidem, kteří nemají přijímače nahlášené nebo je neoprávněně odhlásili, hrozí, že jim bude k dlužným poplatkům přičtena přirážka 10 tisíc korun," varoval mluvčí ČT.

V lednu 2007 stoupnou televizní poplatky o dalších 20 korun, o rok později dosáhnou hranice 135 korun. Rozhlasové poplatky by měly zůstat na 45 korunách.

Kromě zvýšení poplatků novela počítá s tím, že ČT postupně omezí reklamu. V roce 2008 by tak měla na veřejnoprávní obrazovce zbýt jen reklama související se sportovními či kulturními akcemi.

Po letech sporů schválili poslanci zvýšení odvodů za televizi a rozhlas v polovině července. Začátkem srpna pak novelu podpořil i Senát, koncem srpna ji podepsal prezident.

iDNES

obsah | Česká republika