Na Andělech 2002 kralovali Support Lesbiens a Winterová

Ve čtvrtek večer byly rozdány v pražské T-mobile Aréně ceny v podobě sošek andělů za nejlepší hudební počiny v Čechách. Letošními moderátory byli Šteindler, Čtvrtníček a Holubová, kteří zajistili kvalitní a humorem oplývající slavnostní večer.

Zahájení večera předávání výročních cen Akademie populární hudby otevřelo vystoupení skupiny Čechomor, která patřila k nominovaným.

Po odehrání písničky Novinkám houslista Karel Holas řekl o svých pocitech: "Jsou výborný, baví nás hrát, zvlášť když je takhle plno. Ohledně očekávaných úspěchů řekl," přijdou-li nějaké, bude to příjemné. Ale hlavní si je zahrát." Akademie rozdala celkem třináct sošek, které pocházejí od výtvarníka Jaroslava Róny. Podle očekávání se skupinou roku stala kapela Support Lesbiens. Ta uspěla i v kategorii nejlepší popové album roku s albem Tune Da Radio.

Jaké to je, když rocková skupina dostane cenu v kategorii popu?

Kryštof Michal: "Mě je jedno za co, ale je to příjemný, euforický, uvolní se ty chemický látky a musím říct, že jsem si myslel, že ze čtyř nominací jsme si nejvíce zasloužili tuto cenu."

Co říkáte tomu, že jste obdrželi cenu v den zahájení války?

Yarda Helešic: "Ono je potřeba si uvědomit, že v minulém století bylo jen pár týdnů, kdy se válka nekonala."

Kryštof Michal: "To, že je to tak patrné, je dáno tím, že od doby války v Perském zálivu se válka medializuje a tak ji tedy více vnímáme, ale nechci k tomu zaujímat jednoznačný postoj. Na to je konflikt příliš složitý, obecně je však válka špatná."

Zpěvákem roku se stal Daniel Bárta

Čekal jste, že i letos zvítězíte v kategorii Zpěvák roku?

"Fakt ne. A dokonce jsem si tak trochu přál, abych tu cenu letos nedostal, aby mě to víc motivovalo, abych mohl někomu trochu závidět, nejenom když natočí dobrou desku, ale že to má i ten dopad, že si odnese něco takového jako já teď, protože tu jsou opravdu dobří zpěváci. Například Kryštof Michal ze Support Lesbiens nebo Matěj Ruppert z Monkey Business."

Tata Bojs

(s deskou Biorytmy získali Anděla za nejlepší rockové album, jejich skladba Attention aux hommes byla oceněna soškou Anděla v kategorii Nejlepší videoklip)

Jaké to je, porazit Lucii?

Mardoša, kytarista kapely: "Ani jsem na to nevzpomněl, že jsme také někoho porazili. Jsme rádi, že tu cenu máme."

Milan Cais,bubeník a zpěvák Tata Bojs: "Jsme rádi, že ta vypocená krev při natáčení alba Biorytmy se nám takhle vrátila. Je to satisfakce. Super."

Držitelé cen Akademie populární hudby za rok 2002

Skupina roku: Support Lesbiens
Zpěvačka roku: Kateřina Winterová
Zpěvák roku: Daniel Bárta
Síň slávy: Michal Tučný
Nejprodávanější album roku: Suma sumárum (Kabát)
Skladba a videoklip roku: Tata Bojs - Attention aux hommes! (album Biorytmy; režie Jakub Kohák)
Objev roku: Black Milk
Album roku - pop: Tune Da Radio (Support Lesbiens)
Album roku - dance: Slowthinking (Ecstasy Of St. Theresa)
Album roku - rock: Biorytmy (Tata Bojs)
Album roku - jazz & blues: Má vina (Jan Spálený & ASPM)
Album roku - folk & country: Já na tom dělám (Bratři Ebenové)
NOVINKY

obsah | kultura - kultúra