Čeští Andělé ročníku 2001 byli rozdáni

Noc českých Andělů začala včera po dvacáté hodině. Tradiční sošky Jaroslava Róny, jimiž hudební akademie ocenila zpěváky, hudebníky i jejich tvorbu za rok 2001, byly tentokrát rozdávány v pražské Paegas Areně. Jako první byla udělena cena zpěvačce roku - stala se jí Helena Vondráčková. Nepřítomná zpěvačka promlouvala z plátna. Nedoufala, jak řekla, že k ní Anděl doletí. Jeden z předávající dvojice přitom upadl. Cenu převzal zpěvaččin bratr Jiří Vondráček.

Dan Bárta, miláček akademiků, nebyl ošizen ani letos. Zazpíval si s kapelou píseň Pánví a stal se zpěvákem roku. "V minulém roce jsem nic nevydal. Mrzí mě, že jsem vnímán tak trochu setrvačně. Akademici, kdybyste mě příště nenominovali, beru si tuto cenu jako zúčtovatelnou zálohu," řekl Bárta. Největší andělské žně však čekaly na skupinu Čechomor. Ta se stala kapelou roku, vydala oceněné album Proměny a sošku dostala také za stejnojmennou píseň. "Franto, hobluj," zakřičel jeden fanoušek na kytaristu Františka Černého a byl vyveden ze sálu.

Řada oceněných si pro sošky nepřišla. Vedle Heleny Vondráčkové, která je v Austrálii, to byla například Iva Bittová, skupina Tara Fuki nebo kapela Kryštof, která se stala objevem roku. "Měli jste tady být, byla to docela legrace," vzkázala jim skupina Tata Bojs, oceněná za videoklip. Letos byli k živému hraní pozváni vítězové předchozího ročníku Andělů. Lenka Dusilová, zpěvačka roku 2000, si přivedla skupinu Secret Service. Zahrály skupiny Tata Bojs a Lucie. Zazpívali také legendární český rocker Ivan Král i slovenský zpěvák Richard Müller. Koncertnímu pojetí ceremoniálu se přizpůsobili i zahraniční hosté: polská skupina Brathanki a projekt Blackmore's Night vedený bývalým kytaristou Deep Purple Ritchie Blackmorem.

Členové hudební akademie tentokrát seděli klidně ve své sekci. Na rozdíl od ceremoniálu v loňském roce, při kterém mačkali hlasovací tlačítka a během něhož selhal počítač, rozhodovali v předstihu - pomocí hlasovacích lístků. O devíti žánrových cenách, které se zaměřují na specializované okruhy hudby, rozhodli publicisté. Jména vítězů byla oznámena ve dvou speciálních programových blocích.

Letos poprvé v jedenáctileté historii ankety byly ceny rozdány ve čtvrtek, což poněkud nelibě nesli lidé, kteří museli jít ráno pracovat. Další novinkou se stal živý přenos z velké koncertní haly. Hraní na playback, obvyklé během předchozích ročníků, bylo totiž stále terčem kritiky.

Kdo získal Anděly za rok 2001

Hlavní ceny

Skupina roku: Čechomor

Objev roku: Kryštof

Album roku: Proměny - Čechomor

Zpěvačka roku: Helena Vondráčková

Zpěvák roku: Dan Bárta

Skladba roku: Proměny - Čechomor

Videoklip roku: Duševní - Tata Bojs

Síň slávy: Helena Vondráčková

(Hlavní ceny uděluje celá Akademie populární hudby)

Žánrové ceny

Folk: Jablkoň

Country: Cop

Trance & Dance: Floex

DJ mix: DJ Wich

Hard and Heavy: Endless

Alternativní hudba: Tara Fuki

Lidová a etnická hudba: Iva Bittová a Čikori

Jazz a blues: Najponk

Příslib roku: Tara Fuki

(Žánrové ceny uděluje Sekce hudebních publicistů, která sestavila týmy odborníků pro jednotlivé kategorie)

(vla), MF DNES

obsah | kultura - kultúra