V Bratislave sa dnes začína prehliadka Sviatok animácie

Projektom Európske dni animácie inšpirovala Francúzska asociácia animovaného filmu prehliadky vo viacerých krajinách starého kontinentu. Pridala sa aj Bratislava, ktorá zásluhou Bibiany organizuje v nepárnych rokoch renomovaný festival Bienále animácie Bratislava. Zrodila sa myšlienka malej festivalovej prehliadky Sviatok animácie, ktorá sa koná dnes a zajtra v kinách Mladosť a Tatra.

Jedenásť programových blokov (prvé premietanie sa začína o 9. hodine, posledné o 20.) prezentuje sedemdesiat krátkych animovaných filmov, dva celovečerné "animáky" a dokument Chiméry Evy a Jana Švankmajerovcov. Pestrá programová ponuka je určená nielen malým divákom, ale aj vysokoškolákom a členom filmových klubov.

Vstup na projekcie je zadarmo.Kolekcia slovenskej animovanej tvorby pre deti predstavuje výber z archívu, v ktorom nechýbajú festivalovými cenami odmenení Pampulóni režiséra Ivana Popoviča, Bábätko v lunaparku Vladimíra Pikalíka alebo Čo sa stalo Janíkovi na ceste z ateliéru nestora slovenského animovaného filmu Viktora Kubala. Kanadskú animovanú tvorbu predstavia dva bloky filmov Fréderica Backa (Stvorenie vtákov, Všetko - Nič, Ilúzia), americko-československú koprodukciu zasa filmy Gena Deitcha (V nočnej kuchyni, Babička čarodejnica, Silvester a čarovný kamienok).V kolekcii krátkych filmov českého režiséra, scenáristu, animátora a výtvarníka Jana Švankmajera sú lahôdky ako Don Šajn, Rakvičkáreň, moderný horor Do pivnice či zázračný príbeh Niečo z Alenky inšpirovaný slávnou Carrollovou knihou.

Sviatok animácie uvedie na záver aj víťazné filmy z najprestížnejších festivalov animovaných filmov vo francúzskom Annecy a v Bruseli, ktoré sa konali minulý rok.Film V nočnej kuchyni je súčasťou kolekcie Obrázková knižka animácie Gena Deitcha, ktorá sa premieta v stredu od 9. hodiny v kine Tatra.

JENA OPOLDUSOVÁ

obsah | kultura - kultúra