Predpremiéra nového filmu Paľa Barabáša "PURURAMBO"

Organizátori unikátnej dvojvýstavy Tajomná Indonézia - Tamtamy času a Slávne expedície 20. storočia National Geographic pripravili pre expedičných nadšencov predpremiéru nového filmu známeho slovenského dokumentaristu Paľa Barabáša, PURURAMBO, ktorá sa uskutoční 25. októbra o 20.00 hodine v priestoroch Palace Cinemas v Auparku. Predpremiéra je prístupná aj širokej verejnosti!

Päťdesiatštyri minútová snímka rozpráva príbeh o výprave známeho českého cestovateľa Rudolfa Švaříčka a jeho priateľa Jirka Šarocha do vnútrozemia Novej Guiney k stromovým ľuďom, žijúcim v močiarnych pralesoch Novej Guiney. Hlavným rozprávačom filmu, sprevádzaným výnimočnou kamerou Paľa Barabáša, je Rudo Švaříček, ktorý zavedie diváka hlboko do panenskej indonézskej džungle, kde všetci traja putujú akoby späť v čase. Ocitajú sa totiž na miestach, kde ľudia nepoznajú hrniec, písmo, peniaze či dokonca koleso, krajine divokých Kombajov, ktorí žijú vysoko v korunách stromov, kam utekajú pred bahnitou džungľou, malarickými komármi i nepriateľmi. Svoju chyžu pritom dokážu zavesiť do výšky viac ako desať metrov bez povrazov či klincov. Divák sa už tradične môže tešiť na dych vyrážajúce momenty a závan nefalšovaného dobrodružstva, tentoraz z krajiny potomkov kanibalov!

Sám autor - Pavol Barabáš sa o expedícii Kombai vyjadril nasledovne: "Neviem sa spamätať z toho, čo sme zažili. Snažím sa to pochopiť. Videl som už mnoho domorodých kmeňov a pôvodných obyvateľov, ale títo jednoduchí ľudia ešte stále žijú v praveku, len tak ako ich stvorila príroda, výlučne z toho, čo im poskytuje. Ich neohrozí výpadok elektrickej energie, ani nedostatok ropy, ich môže ohroziť len naša civilizácia."

Dôkazom kvality nového filmu je aj prvé ocenenie, ktoré jeho autor - režisér, kameraman i scenárista v jednej osobe získal na trinástom ročníku Medzinárodného festivalu horských filmov, ktorý sa len nedávno uskutočnil v Poprade. Film PURURAMBO na ňom získal Cenu divákov. Slávnostná premiéra filmu sa uskutoční počas Medzinárodného filmového festivalu Bratislava (2 - 10. 12. 2005).

BLESKOVKY

obsah | kultura - kultúra