Baron chce zaplniť Paríž

Slovenský výtvarník Karol Baron (1939) má veľkú ambíciu. Svojimi čudesnými figúrkami by chcel zaplniť ulice a záhrady v centre Paríža. "Išlo by o polychrómované plastiky, ktoré akoby vystúpili z niektorých mojich obrazov," povedal pre SME Karol Baron. "Pravda, všetko je to v polohe projektu, pretože o možnej realizácii rozhodnú financie."

Malý, no významný parížsky predkrm si člen Česko-slovenskej surrealistickej skupiny dá dnes. V špičkovej súkromnej galérii Les Yeux Fertiles na Rue de Seine situovanej v Latinskej štvrti bude mať dnes o 18.00 h vernisáž svojich pastelov. Kolekcia dvadsiatich diel je pripravená v spolupráci s Veľvyslanectvom Slovenskej republiky vo Francúzsku a pochádza z obdobia rokov 1968 až 1991. Ponúka bizarný svet mutantov, grifov, ale aj zázračnosť zátiší a papierových objektov. Je to farebná commedia dell'arte, kde sa môže stať všetko. Karol Baron už takmer štyridsať rokov presviedča, že svet sa môže človeku javiť aj ako jedno velikánske divadlo. Je jeho súčasťou a zároveň aj hercom.

"Bol by som rád, keby sa moja ponuka chápala ako slobodná hra so zveličovaním, parafrázou a groteskou s oslobodzujúcim humorom surrealistickej orientácie," hovorí Karol Baron, pre ktorého rozmanitosť funguje ako poistka do budúcnosti. Občas sa zdá, akoby Baronova hra na pomedzí sna a skutočnosti niesla v sebe až príliš irónie a čiernej grotesky. Groteska je však pre neho útokom. Usiluje sa nastavovať zrkadlo realite, ktorá je deformovaná. Ako hovorí, "vtip je aj v tom, že realita je mnohokrát oveľa grotesknejšia ako to, čo človek niekedy namaľuje". Baron nemá rád čisté výtvarníčenie. Umenie je preňho ľudskou výpoveďou. Jazykom, ktorým sa dorozumieva s okolitým svetom. Zároveň sa však ponára do snov, ktoré sú jeho druhým ja. "Sen ma naučil odvahe spájať možné s nemožným. Sen je laboratórium, cez ktoré spĺňam svoje túžby. Ponúka rôzne možnosti a záleží na autorovi, či dokáže z nich čosi vyťažiť."

ĽUDO PETRÁNSKY

obsah | kultura - kultúra