Brňané dobyli s West Side Story Amsterdam

Městskému divadlu v Brně se podařil husarský kousek: prorazit na evropskou muzikálovou scénu s jedním z nejklasičtějších titulů - Bernsteinovou West Side Story. Od brněnské premiéry v únoru 1996 získala inscenace režiséra Stanislava Moši a choreografa Vladimíra Kloubka sympatie spontaneitou a stoprocentním nasazením mladé herecké party.

Téma rasové nesnášenlivosti a pouliční konfrontace síly oslovilo diváky, vyrůstající na zkušenosti z potyček skinů, Romů a anarchistů, s novou naléhavostí. V Brně neustále vyprodaná inscenace se po čase vydala na turné po Evropě. Dnes má za sebou více než 500 repríz.

Brňané s broadwayskými herci

Před dvěma lety dostal režisér Moša nabídku na nové nastudování její původní verze pro západoevropskou muzikálovou scénu s podmínkou obsadit stěžejní role předními broadwayskými herci. A tak brněnský tým absolvoval v New Yorku konkurs s více než čtyřmi stovkami adeptů, z nichž vybral 14 nejlepších. Následovaly zkoušky v Brně, dolaďování společné práce v nizozemském Hoogeveenu a konečně v prosinci slavnostní premiéra v Koninklijk Theater Carré.

Premiéra jak z hollywoodského filmu

U vchodu divadla zastavovaly luxusní automobily, cvakaly spouště a plály blesky fotoaparátů a pečlivě nalíčené hvězdy vysílaly na všechny strany profesionální úsměvy.

Divadlo Carré jakoby z oka vypadlo karlínskému Hudebnímu divadlu, jenže s dvojnásobnými rozměry: hlediště pojme na dva tisíce diváků! Hraje se zde repertoár, který vystihuje reklamní slogan: Theater Carré - cirkus, show, muzikál. Chodí sem diváci všech generací. Majitelky večerních toalet odkládají své kožichy v šatně, mládež ve svetrech a džínách hází sbalené bundy pod sedadla... Dohromady ale tvoří skvělé publikum.

Na scéně Miroslava Meleny s kulisami cihlových budov a průhledem na rozsvícený noční New York se hraje napínavý příběh znesvářených part Tryskáčů a Žraloků v plynné a publiku srozumitelné angličtině s velkým tanečním, hereckým i pěveckým elánem a profesionalitou.

Bernsteinovy melodie střídají činoherní dialogy, plné dramatického napětí. Perfektní zvuková technika překonává rozlohu sálu a zdá se, že herci mluví i zpívají právě pro vás. Publikum je prostě skvělé. Představa o "chladných Holanďanech" bere rychle za své. Během premiéry se tleská, křičí, dupe nadšením a na konci se dlouze, skandovaně a vestoje aplauduje.

Shakespearovští herci se za muzikál nestydí

Hlavní role jsou obsazeny zkušenými broadwayskými herci. Tonyho na premiéře hrál Michael Gillis, hvězda s operně školeným, ale citlivě muzikálově využívaným hlasem a skvělým pohybovým vybavením. Je to už jeho třetí Tony a po amsterdamské šňůře vytvoří tuto roli v Chicagu. Maria Vanessy Londino vyrůstá před očima od lehkomyslné naivky až k tragickému finále, pěvecky i herecky suverénní.

Představitel Schranka a Rukavičky Stephen Paul Johnson má v Americe za sebou velké shakespearovské role, stejně jako Patrick H. Douglas, obrovitý seržant Krupke. Za účinkování v muzikálu se ale nestydí. "Beru to jako velkou šanci něco se naučit. Nikdy jsem v muzikálu nehrál," svěřil se před premiérou Stephen. A Patrick Douglas mi na premiérovém rautu pyšně předvedl "třistatřiatřicet stříbrných křepelek", které se perfektně česky naučil od brněnských kolegů.

Mezinárodní obsazení zahrnuje i Kubánce Nicka Sancheze (Chino), Itala Andreu Togniho, (Bernardo), Jihoameričanku Carolinu Burdo (Anita). V company zazářil brněnský soubor, jehož členové se po premiéře objeví i v hlavních rolích. Až do poloviny dubna totiž soubor čeká turné po nizozemských scénách (Maastricht, Rotterdam, Haag aj.) a poté i dalších evropských divadlech.

Velká zkušenost

"Pro náš soubor je to nejen neocenitelná zkušenost, ale i možnost, jak překlenout období, než bude v Brně dokončena nová muzikálová scéna. A v neposlední řadě je to i výborná reklama," hodnotí nizozemské turné režisér a ředitel Městského divadla v Brně Stanislav Moša. Když vše dobře dopadne, nastuduje pro stejnou koprodukci soubor i další legendární muzikál - Jesus Christ Superstar a na podzim snad i Josefa a jeho zázračný plášť.
RADMILA HRDINOVÁ

obsah | kultura - kultúra