Začína sa Cena Dunaja

Malej Bet sa zjaví záhadný kosec a daruje jej čarovnú trstinovú rúrku plnú miniatúrnych rozprávkových človiečikov. Padne jej mimoriadne vhod. Mužíci totiž neuveriteľne rýchlo pokosia pole a pomôžu tak jej otcovi vyhrať nešťastne uzavretú stávku.

Vzdušní mužíčkovia sú katalánskou rozprávkou, ktorá je v súťaži 18. ročníka Ceny Dunaja, medzinárodného televízneho festivalu programov pre deti a mládež. Začína sa 22.9.2005 a končí sa budúcu stredu.

Festival sa tento rok presťahoval z bratislavskej Mlynskej doliny (budovy Slovenskej televízie) do Charlie centra, projekcie sú verejné a zadarmo. Súťaží sa v štyroch kategóriách - dramatických, animovaných, dokumentárnych a vzdelávacích - programov. Vzdelávacie programy sú novinkou, nahradili kategóriu magazínov, ktoré už ani obsahovo, ani vizuálne nespĺňali kritériá najnovších televíznych trendov.

Vo všetkých kategóriách sa objavuje téma vzťahu k prírode, opustených a zanedbaných detí či téma prisťahovalcov a ich adaptácie v novom prostredí. Mnohé programy sú náučné i zábavné zároveň.

Do súťaže sa prihlásili renomované verejnoprávne televízie z celej Európy (BBC, ARD/ZDF, FRANCE 2/3, RAI, NCRV) i televízie z Argentíny, Brazílie či Japonska. Slovensko zastupujú dokumentárne filmy OMO - cesta do praveku (r. Pavol Barabáš) a Malí bojovníci (r. Martina Saková), vzdelávací film Elá hop (r. Ján Chlebík) a animovaný Guľôčkové pero (r. Dávid a Ivan Popovič). Malí bojovníci sa budú premietať aj v televízii v piatok o 20.00 h na STV 2.

SME

obsah | kultura - kultúra