Cena z Jihlavy aj na Slovensko

Hlavnú cenu medzinárodnej poroty v sekcii Medzi moriami získal na Medzinárodnom festivale dokumentárnych filmov Jihlava 2005 maďarský režisér Zsigmond Deszö a jeho snímka Slimačia pevnosť. Zvláštnu cenu udelila porota filmu Darwinova nočná mora rakúskeho režiséra Huberta Sauperta.

Japonská režisérka Naomi Kawase je nositeľkou Ceny za prínos svetovej kinematografii. Cenu divákov si odniesla slovenská autorka Zuza Piussi za film Anjeli plačú.

Výnimočne štedrá bola česká porota, ktorá z 18 snímok súťažiacich v sekcii Česká radosť o najlepší český dokument tohto roku udelila šiestim z nich hlavnú cenu. Získali ju filmy Vierka režiséra Miroslava Janka, Predané autorky Lucie Královej, Zdroj režiséra Martina Marečka, Manželské etudy po 20 rokoch: Ivana a Václav režisérky Heleny Třeštíkovej, Súkromné storočie: Kráľ Velichovek, Otecko a Lili Marlén Jana Šikla a diptych Návrat Jana z parížskeho exilu do Prahy v roku 2003, S Janom na Sicílii v lete 2004 režisérky Kateřiny Krusovej.

"Rozhodnutie českej poroty je veľmi prekvapivé, vôbec po prvýkrát v histórii sa rozhodla oceniť tretinu zo súťažných filmov hlavnou cenou," povedal riaditeľ festivalu Marek Hovorka. V minulých ročníkoch festivalu sa podľa neho búrlivo diskutovalo, napríklad, o pätici filmov a z nich sa vybrali jeden alebo dva víťazné. "Teraz sa na ocenenej šestici od začiatku väčšina porotcov zhodovala," dodal Hovorka.

Festival sa skončil prehliadkou Burza námetov, kde päťdesiat východoeurópskych dokumentaristov prezentovalo svoje námety zástupcom niekoľkých európskych televíznych staníc.

ČTK

obsah | kultura - kultúra