Dny české kultury v Portugalsku

V prosinci 2003 vyvrcholily v Portugalsku Dny české kultury. K hlavním kulturním akcím patřily divadelní hry Václava Havla "Audience" a "Vernisáž", výstava fotografií "Tomki Němec - Václav Havel - Photographs", přehlídka českých filmů a výstava současného českého umění "Daleko blízko - Longínquo Próximo".

Premiéra her "Audience" a "Vernisáž" se uskutečnila v lisabonském Národním divadle D. Marie II. za účasti autora Václava Havla s chotí, ministra kultury ČR Pavla Dostála, bývalého portugalského prezidenta Mária Soarese a současného ministra kultury Pedra Roseta. Po představení následovala vernisáž výstavy fotografií V. Havla z let 1989-1994 od českého fotografa T. Němce. Pro portugalskou prezentaci byla výstava rozšířena o fotografie V. Havla s bývalým prezidentem Mário Soaresem.

V rámci Dnů české kultury se promítaly filmy předních českých režisérů P. Juráčka, E. Schorma, Z. Sirového, V. Chytilové, K. Kachyni, J. Jireše , J. Menzela, K. Zemana a J. Hřebejka .

V prostorách lisabonského Muzea vody se uskutečnila vernisáž výstavy současného českého umění -výběr děl (malby, koláže, fotografie, plastiky) autorů z brněnského Sdružení Q. Dny české kultury vhodně doplnily také tři koncerty Českého klarinetového kvarteta a výstava Krásy a tajemství ČR.

MZV ČR

obsah | kultura - kultúra