Český sen versus "americký"

Na letošním Mezinárodním filmovém festivalu v Los Angeles (v rámci AFI - American Film Institute) byla ČR zastoupena dokumentem "Český sen" režisérů Víta Klusáka a Filipa Remundy.

Film se setkal se značným diváckým ohlasem i profesním úspěchem i v Hollywoodu. Po dvou promítáních, na kterých se patronátem podílel Generální konzulát ČR v Los Angeles, následovala vždy velmi živá debata.

Dne 9. listopadu 2004 uspořádal Generální konzulát setkání filmařů - obou režisérů, kameramana Martina Matiáška, který spolupracoval na předchozím projektu F. Remundy "Obec B.", a producentky Irena Taskovski - s krajany a americkými přáteli. Diskutovalo se do pozdních nočních hodin nejen o filmu, ale především o stavu české společnosti a současného dění vůbec.

Vtipným a lehce ironickým způsobem vnesli oba hlavní aktéři projektu mnoho dalších pichlavých otázek do diskuse ve svých odpovědích, kterými zjevně "nutili" především místní k zamyšlení - takže někteří možná i objevili paralelu mezi dvěma sny - tím naším "českým" a tím známým "americkým".

MZV ČR

obsah | kultura - kultúra