Českými Slavíky jsou opět Bílá, Gott a Lucie

Lucie Bílá, Karel Gott a skupina Lucie jsou již počtvrté v řadě vítězi hudební ankety Český slavík 2002. Absolutním slavíkem s nejvyšším počtem hlasů se stala už poněkolikáté Lucie Bílá. Ceny 7. ročníku ankety o nejpopulárnější hudební interprety byly v sobotu večer vyhlášeny na slavnostním galavečeru ve Státní opeře Praha. Objevem roku je dívčí skupina Black Milk, skokany roku se stali Monika Absolonová, Josef Vojtek a kapela Ready Kirken. "Já vám moc děkuju, děkuju, děkuju. Mám vás ráda," reagovala na výsledky ankety posedmé zlatá a zároveň také několikanásobná absolutní slavice Lucie Bílá, která letos získala 22 551 hlasů. Ze zpěvaček se na dalších místech umístily Helena Vondráčková a Iveta Bartošová.

Několikanásobný zlatý slavík Karel Gott, který předběhl nečekaně druhého a zaskočeného Petra Muka a třetího Daniela Hůlku, ke svému opětovnému ocenění řekl: "Asi se budu opakovat, ale tentokrát jsem to opravdu nečekal." Osmadvacetkrát zlatý Gott při tom poukázal na hlasování prostřednictvím SMS zpráv.

Oproti minulým ročníkům totiž organizátoři změnili formu zasílání hlasů. Po loňských zprávách o tom, že se někdo snažil anketu zmanipulovat tím, že si najímal studenty pro vyplňování hlasovacích lístků na objednávku, bylo letos možné hlasovat jen prostřednictvím "esemesek" z mobilních telefonů.

Vloni se ankety zúčastnilo 225 000 lidí, letos přišlo z mobilních telefonů asi 70 000 krátkých textových zpráv.

První ocenění předala Bílá

Jako první moderátoři pozvali na podium loňskou i letošní absolutní slavici Lucii Bílou. "Přichází zpěvačka se zlatem v hrdle a srdcem na dlani," okomentoval její příchod na jeviště Havliš. "Je to prostě hvězda," dodala pak po jejím hudebním vystoupení Partyšová.

Bílá předala první ocenění, a sice skokanovi v kategorii skupina, kterým se stali pardubičtí Ready Kirken posunem z 57. na 17. místo. Za odměnu zahráli divákům v sále i u televizních obrazovek píseň Černý brejle. Skokanem v kategorii zpěvák je v letošním roce Josef Vojtek z kapely Kabát, který postoupil z 58. na 14. místo a ocenění zpěvačka - skokanka si odnesla Monika Absolonová, kterou známe především z muzikálu Kleopatra. Ta se posunula z 35. na místo šestnácté.

"Černé mléko" objevem roku

Ocenění "skokan" v každé ze tří jmenovaných kategorií bylo letos novinkou, stejně jako vyhlášení objevu roku. Může se jím stát ten, kdo získal nejvíce hlasů z interpretů, kteří se v hlasování minulých ročnícíků vůbec neobjevili. V této kategorii zvítězila dívčí kapela Black Milk - Tereza Černochová, Tereza Kerndlová a Helena Zeťová - dcery známých otců Karla Černocha, Ladislava Kerndla a Leška Semelky.

Z účinkujících na slavnostním vyhlášení výsledků ankety, které moderovali Rebeka Partyšová a Vítek Havliš, vystoupili Lucie Bílá, Karel Gott, skupina Olympic, Sarah Connorová, Pavol Habera a Team či dívčí smyčcové kvarteto Bond.

Galavečer tradičně bojkotovala vítězná skupina Lucie, která cenu opět osobně odmítla převzít. Celý večer přenášela v přímém přenosu televize Nova a Český rozhlas 1 - Radiožurnál.

Loňský ročník

V loňském roce rovněž zvítězila trojice Lucie Bílá, Karel Gott a skupina Lucie. Počtem 251 444 bodů se absolutní vítězkou 7. ročníku stala Bílá a zároveň získala již pošesté za sebou první místo mezi zpěvačkami. Tituly Objev i Skokan roku připadly Leoši Marešovi.

Večer moderovali Lucie Vondráčková a Jan Révai, v jeho průběhu vystoupili také dva zahraniční hosté - houslistka Vanessa Mae a zpěvák Richard Müller.

(efa), iDNES

obsah | kultura - kultúra