Mladí Češi oslovili Ameriku

Mladé české umění zaujalo Američany. Výstava Cartel Publicite, jež je kombinací plakátových obrazů Marka Gulta a velkoformátových fotografií Ondřeje Štěpánka, byla po měsíci expozice v CzechFront Gallery na Generálním konzulátu České republiky v Los Angeles pro úspěch prodloužena do konce srpna.

Autoři nastupující pražské generace umělců zvolili jako téma výstavy fenomén reklamy a propagace a její vliv na vnímání společnosti.

"Nejde o kritiku nebo výsměch, ale o konstatování - podobně jako v pop artu. Snažíme se ukázat smutek rádoby veselého barevného a pohodlného světa konzumu. Absurditu toho všeho," vysvětluje Marek Gult, který nečekal tak kladnou odezvu a přímou reakci na expozici.

"Myslel jsem, že na to Američané budou reagovat především rozpačitě. Lidé ale přesně pochopili, co tím chceme říct, a tak lituji, že jsme nebyli ještě ostřejší," podotýká.

Mladé umělce pozvala do Ameriky generální konzulka České republiky v Los Angeles Gita Fuchsova. Nyní se jedná o přesunu expozice do Českého centra v New Yorku.

(sum), MF DNES

obsah | kultura - kultúra