Z Cimrmanovy vrtačky je výstavní fetiš

Mobilní zubní vrtačku M6, dřevěný trezor trojzámkový dobytný nebo injekční stříkačku na uspávání slonů. Všechny tyto předměty vynalezl a používal Jára Cimrman. Dokumentuje to putovní výstava, která dorazila do pavilonu Brno na brněnském výstavišti.

Právě jedinečná zubní vrtačka dokazuje, že zdravotnictví je jedním z oborů, ve kterém geniální český všeuměl, objevitel a světoběžník vynikal. Se svým vynálezem jezdil po různých koutech vlasti a opravoval lidem zuby. Stal se tak vlastně prvním potulným dentistou. "Šlapací vrtačka měla šest převodů. Pět rychlostí a jeden zpětný chod. Byla poháněná koženým řemínkem. Šlo o žhavou novinku, málokterý zubař totiž dokázal vytáhnout vrták ze zubu na zpětný chod," řekl včera na slavnostní vernisáži známý herec a cimrmanolog Zdeněk Svěrák.

Dodal, že nejnovější objevy napovídají, že Cimrman byl i dobrým psychiatrem a přírodním léčitelem. "Třeba na zácpu začal místo do té doby používané směsi sedmi bylin používat rozrazil. Je také objevitelem psychodramatu, tedy léčby duševních nemocí tak, že se o tom pacient rozhovoří v nějakém divadelním textu. Dokládá to například Cimrmanovo léčebné dílko Nestyda Haugner," vylíčil Svěrák. K vidění je i Járův lékařský kufřík z doby, kdy působil v Alpách jako porodní dědek.

Výstava kromě Cimrmanových vynálezů mapuje i bezmála čtyřicetiletou historii divadla Járy Cimrmana. "Letos vstupujeme do devětatřicáté sezóny. Historie divadla začala v roce 1967 premiérou hry Akt v pražské Malostranské besedě," uvedl ředitel divadla Václav Kotek.

Návštěvníci výstavy si mohou prohlédnout fotky herců a režisérů divadla, návrhy kostýmů či kulisy k hrám Blaník a Vražda v salónním kupé. "Kvůli výstavě jsme je teď museli vyřadit z našeho repertoáru," poznamenal Svěrák.

Na jedné z fotografií se mohou také lidé přesvědčit, jak velké byly nohy obra Koloděje z Cimrmanovy hry Dlouhý, Široký a Krátkozraký. "3760 kilogramů sádry spotřebovala rakouská firma Gips na jejich vyrobení," stojí napsáno pod snímkem. Vstupné na výstavu činí čtyřicet korun pro dospělé a dvacet pro děti a výtěžek bude věnován nadaci Paraple.

(jan)

obsah | kultura - kultúra