Císařovský bodoval na Envirofilmu

Hlavnú cenu medzinárodného festivalu televíznych filmov, programov a videoprogramov s tematikou tvorby a ochrany životného prostredia ENVIROFILM 2003 udelila medzinárodná porota filmu Zobákom a pazúrom . Jeho režisérom a kameramanom je Poliak Krystian Matysek. Zaujímavý je tým, že bez slovného komentára divákovi sprostredkúva vzťahy a rituály medzi zvieratami iba obrazom.

Cenu za emotívne a ľudsky vnímané spracovanie sociálnej témy získal indický režisér Sanjay Kak za snímku Slová na vode , v ktorej zachytil postoj ľudí proti výstavbe veľkých priehrad na rieke Narmada v strednej Indii. Film Mustang , od slovenského režiséra Pavla Barabáša, získal ocenenie za empirický prístup k hodnotám starodávnej a neznámej kultúry Tibetu. Snímka získala aj Cenu riaditeľa festivalu udeľovanú najlepšiemu slovenskému filmu. Za presvedčivú analýzu ekologickej katastrofy a funkčné využitie archívnych materiálov ocenili Nemcov Sabine Kemper a Bente Miltona za snímku Černobyľ - miliónový kryt . Cenu za citlivý pohľad na tému pominuteľnosti a trvácnosti duchovných hodnôt si odniesol Čech Josef Císařovský za film Mapa svätých a preklínaných .

Organizátori zaevidovali rekordných 109 prihlásených snímok z 20 krajín. Z nich do súťaže medzinárodná porota vybrala 37. Okrem hlavnej ceny rôzne ocenenia získali autori a režiséri ďalších trinástich diel.

.

(r)

obsah | kultura - kultúra