Tom Cruise má krycí jméno Pavel Sobotka

První diváci dnes na slavnostní pražské premiéře a od zítřka ve třiatřiceti kinech Česka zjistí, jaká protivenství uchystali tvůrci amerického akčního filmu Mission: Impossible 3 jeho hrdinovi, tajnému agentovi v podání Toma Cruise.

Čech míří do Šanghaje

Čeká je přinejmenším jedno drobné překvapení. Když se hrdina přesouvá k vrcholné akci do Šanghaje, cestuje pod krycím jménem Pavel Sobotka. A na letišti se mu dokonce omlouvají, že česky neumějí.

Kromě toho si Cruise coby špion Ethan Hunt vyzkouší ve Vatikánu italštinu a kněžskou sutanu, jinde zase skok padákem, na laně i zcela bez rekvizit přes průrvu na mostě, dále post mučitele i mučeného, halasné zásnuby, utajenou svatbu, souboj s vrtulníkem a dokonce nálož tikající ve vlastní hlavě.

Třetí díl americké variace na britské bondovky odstartuje tento týden v desítkách zemí světa včetně Spojených států, kde obsadí více než tři a půl tisíce kinosálů. Nejméně sto pětatřicet z nich už nebude Mission: Impossible 3 promítat tradičně z filmových pásů, nýbrž digitálně. Cruise osobně uvedl premiéry v Londýně, Paříži a Římě.

(spa)

obsah | kultura - kultúra