Maraton čtení vrcholil v Košicích

Poprvé během šestileté tradice Nonstop čtení, které pořádá Jazzová sekce - Artfórum a Správa českých center, skončil maraton věnovaný tématu Život v pravdě, pocta Václavu Havlovi v Košicích. Stalo se tak ve čtvrtek v 10 dopoledne po 24 hodinách ve studiu Rádia Regina Slovenského rozhlasu.

"Jako pamětník všech šesti ročníků musím říci, že tak dobře připravenou akci, jako tady v Košicích, jsem ještě nikdy nezažil," řekl ředitel Českého centra v Bratislavě Rudolf Sedláček.

Pocta Václavu Havlovi

"Letošní ročník prospěl popularizaci české literatury v zahraničí. Přispěly k tomu Česká centra v Bratislavě, v Moskvě, Haagu, Berlíně, Stockholmu, Varšavě, velký úspěch jsme zaznamenali v sídle OSN, kde se na poslední chvíli k řadě diplomatů přidal i velvyslanec Indie," řekl Právu Karel Srp.

"Většina lidí si vybrala texty Václava Havla," dodal, "studenti využili příležitosti ke scénickému čtení jeho her. V Košicích se spolu s dalšími zúčastnila skupina romských dětí. V Praze zase přišli studenti gymnázia narození v roce 1989. Úspěch akce byl mimořádný." Všechny informace o letošním Nonstop čtení i o minulých ročnících si zájemci mohou přečíst na www.czechcentres.cz.

FRANTIŠEK CINGER

obsah | kultura - kultúra