Krajiny túžby v Miláne aj so slovenskou a českou účasťou

Rakúske kultúrne centrum v Miláne v spolupráci s viedenskou nadáciou KulturAXE pripravilo výstavný a diskusný projekt nazvaný Paesaggio di desiderio (Krajiny túžby), ktorý sa uskutoční na pôde Akadémie výtvarného umenia Brera a prestížnej milánskej galérie Lattuada Studio.

Vernisáž bude dnes o 18.00 h a predstaví umelcov zo siedmich krajín, medzi inými tam budú Michael Bielicky a Richard Fajnor z Českej republiky, Stano Bubán a Ján Fekete zo Slovenska, Marina Grzinic, Ainas Smid, skupina IRWIN zo Slovinska, Gerda Gradwohl z Rakúska, Ewa Zasada, Pawel Mendrek z Poľska, Tiziana Felisi a Marco Pagliardi z Talianska.

Keďže väčšina z nich pracuje v rozdielnych kultúrnych a sociálnych kontextoch, organizátorov zaujíma práve ich reakcia na prebiehajúce zmeny v súčasnej Európe. Či "krajina túžby" môže stále existovať ako idealistický projekt budúcnosti, alebo bude vždy len nenaplnenou víziou, ktorej reálny obraz môže mať aj trpkú príchuť.

V rámci otvorenia výstavy sa uskutoční aj sympózium s témou Konštruovanie priestorov na hrane reality a fikcie (Constructing territories on the edge of reality and fiction), na ktorom sa zúčastní Beata Jablonská zo Slovenskej národnej galérie v Bratislave.

(pet), SME

obsah | kultura - kultúra