Premiéra Žebrácké opery zakončila přehlídku Havlových her

Premiéra Žebrácké opery zakončila v Žižkovském divadle Járy Cimrmana v Praze přehlídku nazvanou Třikrát s Václavem Havlem od začátku. Třetí nastudování tohoto textu Krobovým Divadlem Na tahu upozornilo i na 30. výročí jeho světové premiéry, kterou soubor uvedl 1. listopadu 1975 v hostinci u Čelikovských v Horních Počernicích. Tak jako tehdy byl představení Václav Havel osobně přítomen.

Havlova Žebrácká opera se záhy objeví i v nastudování profesionálního souboru - 9. listopadu uvede její premiéru v režii Michala Langa pražské Švandovo divadlo.

Přehlídku zahájila 29. října Havlova Zahradní slavnost. Den poté se v Pražské křižovatce na Anenském náměstí setkali přátelé a příznivci Divadla Na tahu (DNT), které oslavuje 30 let existence. V pondělí 31. října uvedlo Klicperovo divadlo z Hradce Králové v Žižkovském divadle Havlovo Vyrozumění, které kritici Divadelních novin označili za událost roku.

Ozvláštněním byli někteří členové nedávno rozpuštěného karlovarského souboru, čímž si Krob splnil sen propojit neherecké Divadlo Na tahu s profesionálními herci. Ti se vystřídali v hlavní roli zloděje Macheatha. Před deseti lety ji při 20. výročí pohostinsky ztvárnil Ladislav Smoljak.

Divadlem Na tahu byli pojmenováni Havlovi přátelé, kteří se v polovině 70. let scházeli nad textem zakázané Havlovy Žebrácké opery, aby ji později předvedli třem stovkám diváků v Horních Počernicích. Iniciátorem a režisérem světové premiéry byl jevištní mistr Divadla Na zábradlí Andrej Krob. Podle něho však tehdy nebyla vzpourou proti režimu, ale podivem nad tím, že se tato vynikající hra nemohla hrát.

"Byla to spíš první zkušenost s tím, že je režim opravdu pitomý. To, že se pak ze mě stal chartista, bylo následkem zpolitizování všeho, co následovalo," uvedl Krob, jehož pak vyhazovali "od lopaty k lopatě". Žebráckou operu pokládá jako ostatně všechny Havlovy hry za vynikající. Ač vznikla před 40 lety, mluví k současnosti a bude k lidem promlouvat v budoucnu.

"Je o boji o moc, o koryto, o věčných podrazech, a tím je aktuální," dodal režisér, který tentokrát postavy kriminálníků oblékl do společenských oděvů. Podle Kroba je uvádění Havlových her snadné - nutno je jen respektovat text.

ČTK

obsah | kultura - kultúra