Slovenský dizajn vo Viedni

Slovensko s Rakúskom dnes spájajú dve udalosti. Na ľade sa stretávajú slovenskí a rakúski hokejisti a stavba jedného z najznámejších viedenských architektov hostí najlepší slovenský dizajn.

Pýcha Viedne - Looshaus - preslávil svojho architekta Adolfa Loosa tak, že dostal jeho meno a stal sa ikonou modernej architektúry v Európe. Taliansky dizajnér Paolo Piva, ktorý koncom apríla predstavil svoje dielo aj v Bratislave, je autorom nových výstavných priestorov domu. Suterén Looshausu premenil na luxusnú halu, kde sa konajú prehliadky súčasného svetového dizajnu - viedenskému publiku predstavil aj jeho aktuálne maďarské a české diela, je miestom pre výsledky štátnej rakúskej ceny Adolfa Loosa za dizajn.

Design : Slovakia : 05 pod kurátorským vedením Ľubice Fábry je podľa organizátorov prvou reprezentatívnou prehliadkou slovenského dizajnu v zahraničí od vzniku samostatnej Slovenskej republiky. To najlepšie z oblasti priemyselného a grafického dizajnu do Viedne prinieslo viac ako dvadsať aktívnych tvorcov, takmer všetci sú absolventmi Katedry industriálneho dizajnu VŠVU pod vedením Ferdinanda Chrenku.

Výstava je zameraná na mladú a strednú generáciu - svoje sklené nápojové súpravy predstavuje hviezda sklárskeho dizajnu Patrik Illo, prútené kreslá a barové stoličky Etela Lučová, pestrofarebné stomatologické kreslo Ferdinand Chrenka. Na prehliadke nechýba ani práca víťaza slovenskej Národnej ceny za dizajn Ivana Gavendu, originálne riešené hudobné nástroje Tomáša Brichtu, či korporate dizajn reštaurácie Medúza, ale aj grafický dizajn Bienále ilustrácií, či Trienále grafického dizajnu.

Nechýbajú produkty zo štúdií Jakuba Janigu, Ivana Čobeja, Petra Bohuša či grafických dizajnérov Vladislava Rostoku, Rastislava Uličného, ale aj autora nového loga Bratislavy Martina Žilinského.

(kop), SME

obsah | kultura - kultúra