Dostál nebyl papaláš, říká režisér Rychlík

"Pavel Dostál? To nebyl žádný zpovykaný papaláš," říká brněnský režisér Pavel Rychlík. O nedávno zesnulém politikovi a jeho boji s vážnou chorobou natočil film Bílá labuť Pavla Dostála. V pondělí večer jej společně se spoluautorkou Renatou Kalenskou představil na festivalu dokumentárních snímků Academia film Olomouc.

Rychlík pojal svůj dokument především jako výpověď svého kamaráda, se kterým se znal pětadvacet let. Rozhodně popírá, že by byl hyenou, která natočila smrt v přímém přenosu.

"Šlo mi o to ukázat sílu jeho zápasu, ukázat něco obdivuhodného a povzbudit lidi. Já bych jinak dokumenty o politicích netočil. Možná kritické, ale oslavné určitě ne," prohlašuje režisér, kterého během natáčení na Dostálovi překvapila jeho síla a zdravý základ, který v sobě měl.

"On měl hrozně moc síly a slušnosti. Vždycky za všechno děkoval. Děkoval za vyjádření podpory, za to, že je člověk s ním. A nikdy nezneužil svého postavení," tvrdí Rychlík.

Na bývalém ministrovi oceňuje i některé jeho postoje. "Líbilo se mi, že to nebyl nějaký zpovykaný papaláš. To dělá z toho jeho zápasu, skoro bych řekl, veřejný rozměr, na který není česká veřejnost zvyklá. Lidé potřebují vzory, kterým nechybí dobré jádro, zvláště v dnešní době plné novodobých papalášů. Společnost potřebuje příklad člověka, který dokáže odejít ze světa hrdě a statečně. A Pavel Dostál bojoval příkladně," říká režisér.

Dokument vysílala i Česká televize a Rychlík tvrdí, že jej vidělo přes milion diváků. Zhlédl jej dokonce i samotný Dostál, i když to byla jen hodinová pracovní verze, kterou tvůrci sestříhali z dvaceti natočených hodin. "Bylo vidět, že se mu ulevilo. Viděl, že to je citlivě nastartované, že nejde o nějakou senzaci. On totiž žil celou dobu tak, aby si nemusel naplivat do tváře, o to mu moc šlo," uzavřel Rychlík.

(rav), MF DNES

obsah | kultura - kultúra