Ministr Dostál se v Kanadě setkal s krajany

Setkání ministra kultury ČR P. Dostála s krajanskou komunitou Ministr kultury Dostál na "Divadle bez hranic"

Ministr kultury České republiky Pavel Dostál vykonal ve dnech 29. května - 1. června 2004 návštěvu Kanady u příležitostí třetí části česko-kanadského divadelního projektu Praha-Toronto, nazvaného "Divadlo bez hranic".

Projekt začal v roce 1999 dílem "Muž a žena" jako spolupráce divadelní fakulty v Praze (respektive členů Studia Ypsilon), vedené profesorem Janem Schmidem, a divadelního oddělení University of Toronto at Scarborough, vedené prof. Michalem Schonbergem. Pokračoval v letech 2000-01 druhou částí nazvanou "Já a ostatní". Divadelní projekt Praha-Toronto je nacvičen s kanadskými a českými studenty. Premiéra je vyhrazena Praze, ale představení se uvádí i v dalších městech (např. Liberci). V Kanadě se poté hraje v Torontu a Montrealu.

V letošním roce byl projekt nazvaný "Mýty, které nás spojují" rozšířen ještě o členy divadelní skupiny De-ba-jeh-mu-jig původních obyvatel Kanady - kmene Ojibejů, sídlících na Manitoulin Islandu v severním Ontariu.

Ministr kultury Pavel Dostál se v rámci svého pobytu v Kanadě setkal s tvůrci i aktéry představení a společně s Janem Schmidem a Michalem Schonbergem 30. května v divadle Leigh Lee Browne slavnostně uvedl představení "Mýty, které nás spojují". Představení se kromě Toronta uskuteční rovněž na ostrově Manitoulin a v Montrealu. Všechna uskutečněná představení vzbudila velký ohlas mezi diváky i v médiích.

Ministr Dostál se sešel v prostorách Masarykova ústavu v Torontu také s krajanskou komunitou, která má vztah ke kultuře, a poskytl interview čtrnáctideníkům Nový Domov a Satellite a českému televiznímu vysílání v Kanadě Nový Záběr.

(r)

obsah | kultura - kultúra