Slovenské a české diela vydražili za 1,38 mil. Sk

Zberatelia súčasného slovenského a českého umenia v nedeľu v bratislavskej aukcii vydražili diela za 1,38 milióna korún. Za najvyššiu sumu 250 000 Sk sa predal reliéf Topografia IV. slovenského autora Rudolfa Sikoru a veľkorozmerný objekt Bez názvu bratislavského sochára Jozefa Jankoviča.

Na predošlej dražbe Art SK v máji tohto roka dosiahol výťažok 2,18 milióna Sk. "Očakávame, že sa niečo predá ešte počas jedného až dvoch mesiacov v aukčnom dopredaji," poznamenala Geržová.

Priamo v aukčnej miestnosti sa o výtvarné diela uchádzali asi tri desiatky zberateľov. "Ich záujem rastie. Chcú získať čo najviac informácií, mnohí z nich majú všeobecný prehľad, sú vzdelaní a pohybujú sa v tejto sfére," uviedla Geržová.

Najžiadanejším druhom diel, ktoré mali aj najpočetnejšie zastúpenie, sú maľby. O nové médiá, ako napríklad digitálnu tlač, fotografiu alebo video podľa Geržovej až tak veľký záujem nie je.

Art SK usporiadala v poradí piatu dražbu. Okrem malieb si zberatelia mohli odniesť aj diela z kategórie mladých autorov do 35 rokov a českých umelcov, fotografie, práce na papieri, plastiky a objekty. Doteraz najdrahšie sa jej podarilo vlani predať galvanizovanú plastiku českého sochára Karla Nepraša za 370 000 korún.

ČTK

obsah | kultura - kultúra