Peter Dvorský bude šéfovať štátnej opere v Košiciach

Operný spevák Peter Dvorský sa od januára stane umeleckým šéfom Opery Štátneho divadla v Košiciach. Doterajší umelecký šéf opery Karol Kevický z tejto funkcie dobrovoľne odstúpi, naďalej však ostáva v divadle ako dirigent. Dvorský sa vyjadril, že Kevický bude jeho pravou rukou.

"Rozhodovanie nebolo ľahké, ale prisľúbil som, že najmenej dve sezóny tu budem pracovať," povedal Dvorský. Košické divadlo je podľa Dvorského pekné, má výbornú akustiku i kvalitných sólistov. Členovia divadla však podľa neho potrebujú motiváciu, a nielen finančnú.

Dvorský chce, aby na operu do Košíc chodili nielen obyvatelia tohto mesta, ale aj milovníci hudby z okolitých krajín. Svoje dramaturgické plány zatiaľ nechcel konkretizovať. Naznačil však, že pri zostavovaní repertoáru treba vychádzať v ústrety divákom, aby sa neuvádzali diela, ktoré sa potom zahrajú len dvakrát.

Dvorský mieni rozšíriť celý súbor, sólistov, zbor i orchester, a chce aj zabojovať o financie pre divadlo. Dvakrát do roka chce na košickej scéne aj sám účinkovať, hoci jeho posledné vystúpenia v Bratislave i v Košiciach neboli dobre hodnotené.

O Dvorskom sa hovorí aj ako o možnom kandidátovi na post riaditeľa v Slovenskom národnom divadle. "To boli len úvahy, mnohí kolegovia vyjadrili nejakú takú víziu, nič konkrétne sa však nedialo ani nedeje," reagoval. Prípadnú nomináciu na post v rámci SND do budúcnosti nevylučuje. Na miesto šéfa košickej opery nemusí byť podľa novely zákona vypísaný konkurz.

SITA

obsah | kultura - kultúra