Novou tvárou džezu je aj desaťročná Pavlína Morvayová

Trendom posledného obdobia je medializovanie ľudí, ktorí v podstate nič nevedia, ich jedinou devízou je, že sa zúčastnili na niektorej z reality show. V bratislavskom Slovenskom rozhlase sa stretli ľudia, ktorí možno nebudú až takí mediálne známi, ale vedia o to viac. Konala sa tu pravidelná súťažná prehliadka Nové tváre slovenského džezu.

Predseda poroty, gitarista a skladateľ Matúš Jakabčic, vybral do finále šesť formácií, ktoré spĺňajú podmienky, aj keď ich žánrový rozptyl bol dosť rôznorodý.

Vzhľadom na to, že jedinou skupinou s jednoznačným džezovým jazykom bol mladý kvartet Happy Four Friends zo Žiliny, dostali spoločnú cenu za džezový prístup.

Asi najväčším prekvapením večera bol výkon desaťročnej (!) hráčky na zobcovej flaute, Bratislavčanky Pavlíny Morvayovej, ktorá v sprievode svojho otca Daniela (gitara) zahrala niekoľko džezových tém. Zobcová flauta je náročný nástroj a Morvayová bola brilantná, čo sa týka tónu, techniky i rytmu, hoci zatiaľ neimprovizuje a sóla má vypísané. Za to si vyslúžila cenu za mimoriadny interpretačný výkon a muzikalitu.

Speváčka Zuzana Vlčeková z Prievidze svojím plným altom dokázala, že na Slovensku nevyrastajú len dobrí inštrumentalisti, ale aj vokalisti. Ak bude rásť, Silvia Josifoská sa určite dočká toľko očakávanej konkurencie. Vlčeková dostala cenu za spevácky výkon.

Mužský spevácky kvartet Juicy Beats si vybral náročnú disciplínu spievanie á capella, za čo si vyslúžil cenu za skupinový spevácky výkon.

Prešovský gitarista David Kollar predviedol svoju skupinu D. K. Band, ktorá oscilovala medzi jazzrockom a inštrumentálnym rockom. Toho druhého bolo možno trochu viac a súťaž je džezová, takže to bolo na hrane žánru. Hra protagonistu však bola taká presvedčivá, že získal cenu za inštrumentálny výkon.

Pôvodne mimo súťaže vystúpilo trio Eduardo Borsuci in Optima Forma z Brezna. S džezom nemalo veľa spoločné, ide o "hardvéristu s notebookom" a rytmiku basgitara - bicie, ale práve táto rytmická sekcia, bratia Černákovci, bola taká presvedčivá, že získala cenu za výkon.

V posledných ročníkoch súťaže to s úrovňou vyzeralo trochu bezradne, ale toho roku každý účastník niečím príjemne prekvapil.

(mrn)

obsah | kultura - kultúra