Letošní Ekofilm ocenil dílo o povodních

Velkou cenu festivalu Ekofilm, věnovaného snímkům o životním prostředí, získal v sobotu v Českém Krumlově čínský snímek Řeka Nan Či.

Cenu města Český Krumlov letos porota aktuálně zaměřila na zpracování srpnových záplav. Nejvíce se v této kategorii líbil snímek Aleny Hynkové Má vlast, v němž autorka použila místo mluveného komentáře Smetanovu stejnojmennou symfonickou báseň. Téma povodní a jejich následků se objevilo i na festivalových seminářích. Zvláštní cenu udělila porota novozélandskému dílu Tropický chrám.

V kategorii publicistiky zvítězil snímek Mnoho hlasů od režiséra Tomáše Škrlandta, v sekci dokumentů vyhrál film Mikea Pandeyho Břehy ticha - Žralok velrybí v Indii. Mezi vědeckými a vzdělávacími filmy porotu nejvíce oslovil nizozemský příspěvek Sedm statečných, z volné tvorby porota vybrala film slovenského režiséra Ivana Handsmana Famílie - Oravská rodina.

Také cena za režii putuje na Slovensko, filmu Mustang od Pavola Barabáše. Snímek Jakuba Sommera ELFilm, který slavil úspěch již dříve na přehlídce FAMU, si odnesl cenu ministerstva životního prostředí.

(mp)

obsah | kultura - kultúra