Praha prožila megakoncert slovenské skupiny Elán

Mohutným ohňostrojem jako při koncertu Rolling Stones skončil pět minut po půl jedenácté megakoncert slovenské skupiny Elán na pražské Letenské pláni. Diváci se dočkali dvou přídavků a na závěr si vymodlili i od začátku vyvolávanou skladbu Voda čo ma drží nad vodou. Koncert trval 25, hodiny a ukázal tu nejpozitivnější stránku skupiny Elán.

Elán překvapil vysokým nasazením a skvělou formou. Bravurně podané tradiční fistulové vokály podpořila vysoká kvalita zvuku. Asi 50 tisíc fanoušků Elán přivítal titulní písní své nové desky Tretie oko. "Ahoj kamarati," řekl zpěvák Jožo Ráž po první skladbě a následovala píseň Kamarati z 80. let.

Ráž zpíval v překvapivě dobré formě a publikum mu vydatně pomáhalo. Kapela zbytečně neřečnila, Rážovy slovní projevy byly spíše lakonické. "Čichám, čichám..." naznačil například před skladbou Člověčina.

Na pódiu se výrazně projevoval čtyřčlenný dívčí vokální sbor. Vedle pódia visela dvě obří plátna, na něž byly přenášeny záběry z vystoupení.

Koncert přinesl přes tři desítky písní, většinou z 80. let.

Cena vstupenek hodiny před koncertem prudce klesala. Zatímco odpoledne se již daly sehnat vstupenky k stání za 300 a 200 korun, těsně před začátkem bylo možné dostat lístek za pouhých 50 korun či dokonce zadarmo.

Z předskokanů bodoval Žbirka

Šestičlenný předskokanský blok v rámci megakoncertu skupiny Elán zakončila třicetiminutovým vystoupením skupina Katapult. Diváci, jichž bylo v areálu asi 30 tisíc, nejlépe přijali Mira Žbirku.

Dobrého ohlasu se rovněž dostalo Peteru Nagy a Katapultu. Všichni hosté Elánu postavili svá vystoupení na tom nejlepším, co jejich repertoár nabízí.

Předskokani začali na Letné hrát v 16 hodin. Na začátek vystoupila slovenská zpěvačka Linda, ovšem její utahané vystoupení přítomné diváky z letní letargie nevytrhlo. Přihlíželo mu zhruba 10 tisíc lidí a čtyři zcela prázdné tribuny. Po 16:30 se na druhé tribuně představila Alice Konečná, po ní vystoupil Peter Nagy, Lojzo, Miro Žbirka a Katapult.

Letná žila od 14 hodin

Brány letenského areálu, který by měl podle informací pořadatelů pojmout přes 70 tisíc diváků megakoncertu slovenské skupiny Elán, se otevřely ve 14 hodin. Na tiskové konferenci klávesista Vašo Patejdl řekl: "Na určité období je to určitě poslední koncert Elánu. Myslím tím letošní a příští rok."

Elán přijel do Prahy už v pátek, aby absolvoval zvukové zkoušky. "Chtěli jsme vystoupit se skupinou Lojzo, se kterou jsme v minulosti nahráli dvě písničky, ale nestačili jsme je nazkoušet," řekl Novinkám Patejdl.

"Když mi kluci řekli, že Elán vystoupí na Letné, myslel jsem si, že se zbláznili. Pak jsem jel autem a vidím billboardy, na kterých stálo, že Elán vystoupí v Praze na Letné. Připadá mi to jako zázrak," řekl Žbirka.

Honorář je tajemstvím

Elán odmítl prozradit, jaký honorář za vystoupení dostane. Podle zdrojů, které si nepřály být jmenovány, přesáhne miliónovou částku.

Na koncert mělo dorazit 75 tisíc lidí, ovšem počet skutečně prodaných vstupenek pořadatelé odmítli oznámit.

JAROSLAV ŠPULÁK, JANA LINKOVÁ, NOVINKY

obsah | kultura - kultúra