Filmový festival Febiofest navštívilo vyše 13 tisíc divákov

Medzinárodnú prehliadku filmu, televízie a videa Febiofest 2006, ktorý sa v stredu skončil v Košiciach, navštívilo po celom Slovensku 13 042 divákov. Najnavštevovanejším filmom bol česko-nemecký film Bohdana Slámu Štěstí, ktorí si pozrelo 4 319 divákov.

Festival začal 27. marca v Bratislave a pokračoval projekciami v Nitre, Banskej Bystrici, Žiline, Martine, Poprade, Prešove a Košiciach. Tohto roku Febiofest ponúkol 140 filmov v 16 sekciách. Účasť divákov bola o 1 291 divákov viac než vlani, čo predstavuje nárast o 10 percent. Najnavštevovanejšia sekcia bol Nový český film - 5 630 divákov, z kín najviac divákov prišlo do bratislavského Charlie centra - 3 110.

V programe 13. ročníka festivalu boli napríklad retrospektívy tvorby českých režisérov Miroslava Janeka a Jana Švankmajera, zahraničných Pedra Almodóvara a Kim Ki-duka. Slovenskú kinematografiu zastupovali krátky animovaný film Martina Snopeka Pik a Nik, ktorý sa ako predfilm Šťastia dostane i do širokej distribúcie, Fotografovanie obyvateľov domu a Iná láska Dušana Trančíka. Slovensko sa podieľalo aj na dvoch Švankmajerových filmoch Do pivnice a Šialených. Cenu Zentivy s finančnou prémiou vo výške 300 000 korún na financovanie ďalšieho projektu najneskôr do troch rokov získal filmár Milan Balog.

Udalosťou tohto ročníka Febiofestu bola osobná účasť svetoznámeho poľského režiséra Krzysztofa Zanussiho. Svoje najnovšie dielo Persona non grata, ktoré bolo súčasťou retrospektívy jeho filmov, osobne uviedol 4. apríla v Banskej Bystrici a o deň neskôr v Bratislave.

TASR

obsah | kultura - kultúra