Startuje letošní Febiofest plý lahůdek

Jako naplněné lahůdkářství představuje ředitel Febiofestu Fero Fenič 11. ročník Mezinárodní přehlídky filmu, televize a videa, kterou začíná dnes. Se svými spolupracovníky pro něj navařil 332 celovečerních a 96 krátkých a středometrážních dobrot z celého světa.

Febiofest začíná v Praze, kde potrvá do 30. ledna. Poté bude v menším rozměru pokračovat v dalších městech: Liberci, Brně, Pardubicích, Ostravě a Krnově. Násldně se představí také na Slovensku.

"Pochutiny ze všech kontinentů nejrozmanitějších chutí a gramáží, připravené nejzkušenějšími kuchaři, ale i těmi, kteří se jimi chtějí nebo mají šanci stát, by mohly svou pestrostí uspokojit každého labužníka, který si do čtrnácti pražských, dvanácti mimopražských a nejméně dvanácti slovenských sálů najde cestu," říká Fenič v úvodu více než čtyřsetstránkového česko-anglického katalogu, který podrobně představuje filmy i jejich tvůrce.

"Chceme vstoupit do druhé desetiletky trvání festivalu v maximálně profesionální podobě, což představuje například náš katalog, který prodáváme za symbolickou cenu 50 korun," řekl ředitel na tiskové konferenci k zahájení festivalu.

Úvod patří hostům

Slavnostní večer v multikině Slovanský dům ozdobí svou přítomností slavný německý herec Armin Mueller-Stahl, známý z filmů Hrací skříňka, Jakub lhář, Lola, Záře nebo také Akta X. Převezme cenu Febiofestu Kristián za celoživotní přínos světové kinematografii. Při té příležitosti se bude promítat hrát film režisérky Agniezsky Hollandové Hořká sklizeň z období 2. světové války, kde ztvárnil hlavní roli muže, který se ocitl v konfliktu vášně a svědomí.

Letos poprvé se mohou diváci zúčastnit také zvláštního zahajovacího představení ve 22.00 hodin za účasti tohoto slavného herce. Výtěžek ze speciálního vstupného 150,- Kč bude poukázán na charitativní účely.

Arcand přiveze Invazi Barbarů

Druhým významným hostem zahájení bude kanadský režisér Denys Arcand, jehož film Invaze barbarů byl oceněn na loňském festivalu v Cannes za nejlepší scénář a nejlepší ženský herecký výkon. Tragikomedie, která se zamýšlí nad cestami a osudem současné západní civilizace, získal zaslouženou pozornost diváků i kritiky a Febiofestem vstupuje do české distribuce.

Dalšími hosty festivalového víkendu budou například belgický dokumentarista Thierry Michel, dále hosté z Polska, Ruska, Švédska a Finska. Mezi nimi přivítáme například Olgu Oniščenkovou, herečku z filmu Lidije Bobrové Babka, který získal Zvláštní cenu poroty na loňském MFF Karlovy Vary.

V sobotu večer představí režisér Ivan Fíla (konečně po deseti letech příprav a peripetií!) film Král zlodějů. Kameramanem poetického dramatu o osudech dětí z Ukrajiny, jež se vydaly vstříc svým snům na Západ, je Vladimír Smutný, hudbu složil Michael Kocáb, film vznikl v koprodukci Slovenska, Česka, Německa, Rakouska a Francie.

Cesta kolem světa za osm dnů

"Program v Palace Cinemas Slovanský dům je koncipován jako cesta kolem světa," uvedla dramaturgyně Tereza Brdečková. "Každý sál má vlastní profil, snažíme se, aby diváci po těch deseti letech už věděli, co od nás mohou čekat. Tři největší sály budou - tak jak to odpovídá zájmu publika - věnovány světovým novinkám, evropskému filmu a filmům Severní a Jižní Ameriky. Tady bude mimo jiné promítnuta dosud největší přehlídka brazilského filmu u nás: thrillery, komedie, adaptace klasických děl, dokumenty i dva snímky pro děti."

Retrospektiva Denyse Arcanda uvede například jeho film Pád amerického impéria, na nějž Invaze barbarů do jisté míry navazuje.

V ostatních sálech se představí asijské, severské, východoevropské a románské filmy, sál č. 10 uvede přehlídku Rozpad Jugoslávie - drama ve filmu, Sál č. 4 je věnován gay a lesbické tematice, devítka je videosál.

Další sekce nabídnou francouzské fimy i snímy o válce

Ve Velkém sále Městské knihovny si připomeneme slavné francouzské filmy o lásce (např. Muž a žena, A bůh stvořil ženu) a kolekci Velká vlastenecká válka očima ruských režisérů. "Chtěli jsme zase po letech ukázat filmy jako Jeřábi táhnou, Osud člověka, Osvobození, Balada o vojákovi, které dnešní mladá generace už vůbec nezná, a nás velmi zajímá, jak na ně bude reagovat," řekla Brdečková k uvedení této sekce.

Malý sál Městské knihovny je věnován Novinkám filmového archívu, Bio Ponrepo archívním snímkům, z nichž jsou letos vybrána díla dvou klasiků Hollywoodu - Ernsta Lubitsche a Josefa von Sternberga.

Tradiční projekce na netradičních místech budou letos na Hlavní poště v Jindřišské ulici, filmy budou samozřejmě o poště a pošťácích a vstup je tradičně zdarma.

VĚRA MÍŠKOVÁ, PRÁVO

obsah | kultura - kultúra