Slovenské kiná ovládne Febiofest

Už dvanásty ročník Febiofestu sa začína dnes prvými projekciami v Bratislave, potom sa presunie do ďalších miest. Prehliadka sa spája s menom režiséra Fera Feniča - ten už niekoľko rokov žije v Prahe a tam vytvára program a podobu jej českej časti. Na Slovensku vzniká Febiofest samostatne a profiluje sa ako najväčšia prehliadka českej tvorby.

"Česká kinematografia si na rozdiel od slovenskej udržuje u domácich divákov dobrú pozíciu. Každý rok patrí aspoň jeden český film k najnavštevovanejším filmom vôbec. Nie vždy boli medzi nimi také, ktoré by boli nejakým výnimočným činom, tento rok však sľubuje pozoruhodnejšiu úrodu. Prvými lastovičkami sú Zelenkove Príbehy obyčajného šialenstva a Veľká voda Iva Trajkova," povedal pre SME Fenič.

Slovenský Febiofest na Slovensku má klubovejší charakter ako v Čechách, kde je masovou akciou. Premieta sa na ňom menej filmov a nemá taký pestrý program. Príčinou je menší počet možných divákov aj množstvo kinosál. Fero Fenič za samostatný problém považuje to, že u nás ešte nedozrelo kultúrne povedomie: "Akú podporu má filmová kultúra v miestnych zdrojoch dokumentuje to, že generálnym i hlavným partnerom festivalu nie sú slovenské, ale české firmy. Dokonca jedna z nich venuje tristotisíc korún jednému mladému slovenskému tvorcovi, aby mal možnosť nakrútiť ďalší film." Program tohtoročného Febiofestu doplňuje profil Andrzeja Wajdu, Emira Kusturicu, Jima Jarmuscha, retrospektíva tvorby troch českých komikov - Rudolfa Hrušínskeho, Jiřího Sováka a Vlastimila Brodského. Do prehliadky sú zaradené aj filmy, ktoré zaujali na svetových festivaloch.

(kk)

obsah | kultura - kultúra