Festival kultúry nových médií

Koniec apríla sa stal už tradičným termínom festivalu Multiplace. Piaty ročník tejto prehliadky "kultúry nových médií", ktorý sa začína už dnes, obsadí najmä Bratislavu, ale akcie pod touto značkou sa budú až do nasledujúcej nedele odohrávať aj v Žiline, Trnave, Prahe, Hainburgu, Glasgowe či Káhire.

Multiplace, podobne ako napríklad renomovaný rakúsky festival Ars electronica, prezentuje tvorbu umelcov využívajúcich nové médiá - počítače, internet, satelitnú navigáciu. Podľa slov hlavnej koordinátorky Márie Riškovej vznikol spontánne ako malé podujatie, ktoré nabralo na obrátkach. Každý rok sa hlásia noví záujemcovia a dnes sa na jeho podobe podieľa už tridsať organizátorov z niekoľkých krajín.

"Má to však aj svoje nevýhody," hovorí Rišková. "Keď je festival centrálne organizovaný, dá sa postaviť koncepcia. Tu si však každý organizátor robí akcie podľa svojho záujmu, miery znalostí a publika."

O prológ sa postaral Labuda

Už včera odštartoval festival prvou akciou - inštalácia slovenského umelca Radima Labudu v Galérii Akadémie výtvarných umení v Prahe, no oficiálne otvorenie bude v priestoroch združenia 13 kubíkov na Zlatých pieskoch v Bratislave v sobotu. Ako je spojené vizuálne umenie a nové technológie v najnovšej podobe, ukáže prezentácia českého videoartu a nových médií Frisbee v Galérii Jána Koniarka v Trnave.

Rovnaká galéria uvedie aj takzvaný 59 seconds festival pod vedením Iriny Danilovej z New Yorku. Výstavou Ready movies sa pripojí bratislavská Galéria Space, zo spolupráce českej C2C a slovenskej galérie Hit vznikla zase výstava Konekšn a výmena filmov v autobusoch na linke Praha - Bratislava. V Žiline budú už tradičnou súčasťou Multiplace akcie v kultúrnom centre Stanica. Chystá sa tam napríklad experimentálne divadlo Antena alebo francúzsky videoumelec Cédric Doutriaux.

Počítačová dámska jazda

Hlavné infocentrum celého festivalu bude v A4 - nultom priestore na Námestí SNP v Bratislave. V sále A4 sa uskutočnia premiérové koncerty niekoľkých špičkových zahraničných hudobníkov (Japonec KK Null alebo nemecký producent Markus Popp alias Oval) a domácich projektov (s novým audiovizuálnym programom vystúpi formácia OVER4tea, neobvykle ozvučenú projekciu niekoľkých filmov o Jánošíkovi naraz zase sľubuje večierok Etnoise orchestra). Okrem hudby sa v A4 budú po celý týždeň konať aj tanečné predstavenia, zaujímavé prezentácie a workshopy, ako je napríklad takzvaná Počítačová dámska jazda.

"Tento ročník sme si povedali, že chceme oblasť umenia nových médií predstaviť aj v teoretickej rovine. Chystáme preto aj diskusie s účastníkmi festivalu, aby každý nielen ukázal to, čo robí, ale aj vysvetlil prečo," dodáva Mária Rišková.

Raňajky s ministerskými úradníkmi

Tento rok sa od tých minulých líši nielen väčším počtom organizátorov, ale aj zaradením samostatnej veľkej akcie. Je ňou medzinárodná sieť Mobilných štúdií (okrem Bratislavy je súčasťou Belehrad, Budapešť, Sofia či Gdaňsk) s hlavným stanom v Berlíne.

Od zajtra sú na Námestí SNP v Bratislave umiestnené tri bunky. Od rána do večera budú v týchto prenosných priestoroch prednášky, diskusie, umelecké prezentácie domácich aj zahraničných umelcov (Michal Moravčík, Ján Triaška, Alena Adamíková či Guy van Belle). "Zaujímavejší ako umelecký rozmer bude rozmer sociálny," hovorí hlavná organizátorka Mária Čorejová zo združenia 13 kubíkov. "Ľudia sa nemusia pozerať iba na umenie, ale uvidia, ako sa umenie vlastne robí." Všetkých, ktorí prekonajú zábranu psychickú či geografickú, čakajú nielen vstupy do súčasného videa, ale aj psycho-geografické, soundartové (pracujúce so zvukom), streamingové (vysielané cez internet) či site-specific (vytvorené špeciálne pre dané prostredie) projekty. "Ide nám o to, aby tu každý deň človek našiel niečo iné, ale mohol si dať napríklad aj rannú kávu s úradníkmi ministerstva kultúry." Jednotlivé akcie budú prenášané naživo cez internet, ale vysielať by sa mali aj v televízii či rozhlase. Výsledný materiál celej akcie bude odprezentovaný na prestížnej prehliadke umenia documenta 12 v Kasseli.

ANDREA KOPERNICKÁ

obsah | kultura - kultúra