Začíná festival židovské kultury Devět bran

Zahajovacím koncertem se v úterý v pražské Valdštejnské zahradě otevře letní část VII. ročníku mezinárodního festivalu židovské kultury Devět bran. Český komorní orchestr na něm zahraje skladby Moshelese, Blocha a Grochovského. Festival potrvá až do 19. června a letošní ročník reflektuje plodné prolínání česko-německo-židovské kultury v minulosti i přítomnosti.

Podtitul festivalu Dialog Praha - Berlín, Česká republika - Německo ukazuje i na židovské zdroje kultury našich německých sousedů, které budou v průběhu festivalu zdůrazněny. "Chceme tak vzpomenout německých Židů, které jsem poznal v koncentračním táboře i těch, které za války ukrývali jejich němečtí spoluobčané. Jen v Berlíně jich bylo pět tisíc," vysvětluje prezident festivalu spisovatel Arnošt Lustig.

Devět bran navštíví několik klezmer kapel a skupin z Německa mj. slavní Sadawi s trumpetistou Paulem Brodym, z klasiky uslyšíme houslového virtuosa Alexandra Shonerta, naši pěvkyni Editu Adlerovou i Mužský sbor Velké synagogy v Moskvě s kantorem Borisem Finkelsteinem.

Největším hitem divadelní části bude představení slovenského divadla Aréna s kontroverzní hrou Rastislava Balleka Tiso s Mariánem Labudou v hlavní roli, německé i české scény uvedou hry Georga Taboriho a Isaaka B. Singera. Každý rok udílí festival i cenu za přínos česko-německo-židovské kultuře. Letos byla udělena spisovatelce Lence Reinerové, která nedávno oslavila devadesátiny. Cenu převezme ve Vinohradském divadle před představením divadla Aréna.

VLADIMÍR ŘÍHA, PRÁVO

obsah | kultura - kultúra