Karlovarský festival slibuje silný start

Elijah Wood, Harvey Keitel a Fahrenheit 9/11. To jsou tři pilíře 39. mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech, který se koná 2.-10. července.

Americký herec Harvey Keitel, jenž hned při zahajovacím pátečním večeru převezme cenu za umělecký přínos světové kinematografii, se proslavil ve Scorseseho filmech Taxikář či Poslední pokušení Krista nebo v Tarantinových dílech Gauneři a Pulp Fiction - Historky z podsvětí. V českých kinech se představil i ve filmech Smoke nebo Ponorka U-571, nicméně diváci si jeho tvář vybaví také díky nedávné reklamě na whisky. Pořadatelé festivalu si teď špitají, zda by Keitel žertovnou připomínku téhle reklamy unesl.

Prodloužený karlovarský víkend od soboty do úterý by měl patřit Keitelovu krajanovi Elijahu Woodovi, představiteli hobita Froda v Pánu prstenů, jenž v Česku právě natáčí. Čeká se nápor fanynek, které nezastaví ani zpráva, že herec má údajně přijet s přítelkyní. Wood se scenáristou Charliem Kaufmanem uvedou film Věčný svit neposkvrněné mysli.

Do mimosoutěžní sekce Horizonty se programové ředitelce Evě Zaoralové podařilo získat vítěze Cannes, protibushovský dokument Michaela Moorea Fahrenheit 9/11, spojující útok na amerického prezidenta s humorem, jímž si chtěl režisér podle vlastních slov získat "mladé popcornové publikum".

Nicméně hlavní pozornost bude patřit soutěži hraných děl. Porota, v níž vedle předsedajícího amerického hosta Ala Rubena zasedne režisérka Alice Nellis, bude hodnotit šestnáct filmů, z toho dvanáct z Evropy. Domácí Mistři se utkají například s Fridrikssonovou islandskou novinkou Niceland, s diváckým francouzským snímkem Slavíci v kleci, jenž se údajně může stát "druhou Amélií z Montmartu", či s americkým dramatem Jeskynní lidé. Úvod festivalu obstarají nesoutěžní Muzikanti z Clare, jež kromě režiséra Johna Irvina doprovodí herec Barnard Hill, známý rovněž z Pána prstenů coby král Theoden. Další herečtí hosté jsou očekáváni k Almodóvarově Špatné výchově či k retrospektivě děl Johna Cassavetese.

Zajímavé osobnosti i jednu novinku - cenu České televize Nezávislá kamera - hlásí oblíbená sekce Fórum nezávislých. "Jádro bude patřit Američanům, ale protnou se tu i různá náboženství," věří Štefan Uhrík. Pro účastníky festivalu jsou opět připraveny rezervace i platba vstupenek mobilním telefonem. Trvá rovněž akce Kino bez bariér, v jejímž rámci pomáhají studenti festivalovým divákům z řad vozíčkářů. Rozrostl se doplněk přehlídky zvaný Industry Office - karlovarská varianta klasického filmového trhu, kde se profesionálové, zejména distributoři, seznamují s novými projekty.

Hlavní útočiště filmového svátku hotel Thermal čeká brzká privatizace, ale prezident festivalu Jiří Bartoška ji nechce rozebírat. "Pokud vím, o privatizaci zatím rozhodla vláda, ještě nebyly vydány podmínky, navíc má být dvoukolová, takže i kdyby šla rychle, nastane příští rok. Ahlavně konání festivalu zůstane zakotveno jako věcné břemeno i pro příští majitele," tvrdí Bartoška.

Ještě zdrženlivější je, má-li říci, zda se i na závěr festivalu očekávají zahraniční hvězdy ráže těch úvodních. "Ještě jednáme, třeba přijede Shrek," slíbil Bartoška žertem hrdinu animovaného hitu, jehož druhý díl právě z Varů vyrazí do kin.

MIRKA SPÁČILOVÁ, MF DNES

obsah | kultura - kultúra