Slovenský filmový útok na Zlín

Od nedele žije Zlín filmom. Začal sa tu totiž 43. ročník Medzinárodného festivalu filmov pre deti a mládež, počas ktorého si budú môcť diváci zadarmo pozrieť vyše 200 filmov z viac ako 30 krajín sveta. V hlavných súťažných kategóriách hraného filmu pre deti a mládež sa predstavia aj domáce produkcie, akou je aj rozprávka Čert vie prečo, na ktorej sa podieľali aj slovenskí filmári. Nie je to však ich jediný príspevok. Slovenský filmový ústav totiž pripravil pri príležitosti 40. výročia svojho vzniku Deň SFÚ na festivale v Zlíne.

V rámci neho v premiére pre širokú verejnosť uviedli filmový letopis Marcely Plítkovej a Yvonne Hanúskovej Čo odvial čas. Tento strihový film nebol síce celkom dotiahnutý, ponúkol však aspoň niekoľko unikátnych záberov - napríklad už zbúranú časť bratislavského Starého Mesta. SFÚ však pripravil pre zlínsky festival aj ďalšie dva bloky dokumentárnych filmov pod názvom Súčasný slovenský dokument, ktoré predstavia tvorbu mladých dokumentaristov. Nechýbajú ani študentské filmy z dielne VŠMU.

Slovensko má zastúpenie aj v súťažných sekciách. Okrem koprodukčnej rozprávky Čert vie prečo to je v kategórii animovaných filmov groteska Borisa Šimu Dnes mám prvé randevú či Pôvod sveta Kataríny Kerekesovej, nakrútený na motívy brazílskej mytológie. V kategórii európskych debutov, z ktorej chcú organizátori podľa slov prezidenta festivalu Víťezslava Jandáka v budúcnosti vybudovať renomovanú záležitosť, nás zastupuje Laura Siváková autorským filmom Quartétto a v súťaži hraných diel z krajín Visegrádu sa premieta aj film Miloslava Luthera Útek do Budína. Festival uvedie profilovú prehliadku diel Juraja Jakubiska.

Dnes má do Zlína doraziť herecká legenda sir Peter Ustinov, držiteľ dvoch Oscarov, a na festivale sú už od jeho začiatku dvaja z predstaviteľov strážnikov zo Saint Tropez v slávnej sérii francúzskych komédií. Ako sa pre Pravdu vyjadril predstaviteľ veliteľa žandárov zo spomínanej série Michel Galabru, ideu takéhoto festivalu pre deti a mládež podporuje a považuje ju za originálnu. "Keď som ráno videl všetky tie deti, bolo to úžasné. Cítil som sa vtiahnutý do festivalovej atmosféry, bolo to veľmi pekné," dodala legenda.

MATÚŠ KVASNIČKA

obsah | kultura - kultúra