Filmárky

Pozreli sme si v redakcii film, ktorý nevideli ešte ani herci, čo v ňom účinkujú. Dobrý film. A po stretnutí s režisérkou Marianou Čengelovou -Solčanskou a produkčnou Kristínou Pružincovou máme pocit, že slovenský film má ešte nádej.

V decembri na Bratislavskom filmovom festivale bude mať premiéru Abelov čierny pes. Polhodinový bakalársky film študentky 3. ročníka Katedry filmovej a televíznej réžie na FTF VŠMU. Po Novom roku ho predstaví aj Česká televízia, lebo pre Čechov má film pridanú hodnotu. Účinkujú v ňom (aj) českí herci, bol nakrútený v českej dedine, ale vo svete, ktorý onedlho bude minulosťou. V dedine Svatá Helena v rumunskom Banáte.

Záhrada? Šulík?

Zaujímavý je nielen príbeh filmu, ale aj filmárky. Mariana, pôvodom z Nitry, študovala na Karlovej univerzite v Prahe a na Univerzite Konštantína Filozofa v Nitre politológiu a kulturológiu. Stala sa učiteľkou a netušila, že niekedy bude robiť filmy. Raz sedela v parku, keď k nim prišiel jej kamarát novinár s košíkom jabĺk. "Dajte si," povedal. "Sú to jablká zo Šulíkovej záhrady. Z tej Záhrady." Mariana nechápala jeho nadšenie. Nevedela, kto je Martin Šulík a o akú Záhradu ide. Tak si vyhľadala informácie na internete, kde si všimla, že Šulík, vedúci katedry réžie, pozýva záujemcov o štúdium réžie na konzultácie. Šla tam zo zvedavosti, čo sa jej stalo osudné. Šulík bol natoľko presvedčivý, že sa prihlásila na štúdium a prijímačky urobila ako prvá v poradí. "Za to, že niekto objavil vo mne zárodky talentu, môžu Stano Párnický, vedúci nášho ročníka, a Martin Šulík," tvrdí. Mariana už má na konte viacero študentských filmov. Jeden z nich, Monštrancia, bol ocenený na domácich aj zahraničných filmových festivaloch.

Zakázané slepačince

Čierny Abelov pes sa ešte ani nedostal do kín a už o ňom kolujú fámy zo zákulisia, že to bolo veľké dobrodružstvo a dobrá zábava. Ide o voľnú adaptáciu kanadskej rozprávky Čierny pes Jeana Labadieho o plachom starom mládencovi na okraji dediny. Aby získal rešpekt, presvedčí dedinčanov, že si kúpil veľkého psa, ale sám po nociach brechá a zavýja. Mariana mala pre hlavnú úlohu jasnú voľbu. Nikto iný ako Pavel Liška. Jeden z najobsadzovanejších českých hercov. Pavel to prijal. Za nulový honorár! Tak ako jeho manželka a ostatní herci - Ľubo Paulovič, Štefan Kožka a Ivan Palúch. "Pavel mi v krčme v Svatej Helene povedal, že vždy túžil navštíviť české osady v Rumunsku, ale mal predsudky. Nakoniec tam prišli obaja aj s ročným synčekom, ktorého Kristína Lišková-Boková pokojne dojčila na lavičke pred krčmou. Pavel len všetkých požiadal, aby Šimonka nenechali jesť slepačince, lebo v tom veku si všetko dával do úst," spomína režisérka.

Prečo Rumunsko?

Mariana priznáva, že za to môže ďalšia náhoda. Na výstave fotografií videla snímku domčeka, ktorý bol v jej predstave ideálny pre film. Zistila, že stojí vo Svatej Helene. "Myslela som si, že to bude kdesi na Morave, a šokovalo ma, že ide o dedinku na juhu Rumunska. "A ona tým šokovala mňa," tvrdí Kristína Pružincová, ktorá s Marianou ako produkčná spolupracovala aj na iných filmoch, a tam, ako s humorom dodáva, sa zrodilo ich "filmové manželstvo". Vybrali sa do Rumunska, uvideli české dediny a povedali si, že iné prostredie pre film už hľadať nebudú. Mnohí ich od výpravy do Rumunska odhovárali, ale baby si presadili svoje. Aj napriek tomu, že pridelený grant nestačil. Keď Slovenská televízia nepodporila študentské filmy ponúknuté VŠMU, Kristína poslala scenár do Českej televízie. "Aké bolo naše prekvapenie, keď nás, anonymné študentky, pozvali do Prahy a povedali nám, že náš projekt je hodný podpory," hovorí. Zaujalo ich, že film bude zároveň aj dokumentom o zanikajúcom svete českého etnika v Rumunsku.

Paul Newman a fúrik hnoja

Pavel Liška sa počas nakrúcania pochvalne vyjadroval o triu slovenských hercov Ľubo Paulovič - Štefan Kožka - Ivan Palúch. Mariana je rada, že vďaka jej filmu vznikli nové priateľstvá. Liška z Palúcha s obľubou ťahal herecké grify, Paulovičovi povedal, že vyzerá ako Paul Newman, a na Kožku sa nenahneval ani vtedy, keď naňho vysypal za fúrik kravského hnoja. Mariana na "svojich" hercov nedá dopustiť. "Ivan Palúch je môj dobrý duch. Bude v každom mojom filme," sľubuje. Števo Kožka bol vždy prvý na pľaci, po dedine chodil vo filmovom kostýme a neváhal sa v krčme pobiť za česť filmárov. A Ľubo Paulovič filmovú úlohu starostu zobral naozaj vážne. "Zavolal mi, že v rodnej obci bude kandidovať za starostu. A že mu chýba filmový klobúk," hovorí Mariana.

Lietajúci mních

Tandem Mariana - Kristína už začal pracovať na svojom prvom veľkom filme s pracovným názvom Lietajúci Cyprián. Podľa legendy o mníchovi z Červeného Kláštora. Mladé filmárky sa uchádzajú o granty. Veria, že im pomôže aj Slovenská televízia, a možno film bude "visegrádsky", ako tvrdí Mariana, čiže slovensko-česko-poľsko-maďarská koprodukcia. Hlavnú úlohu by mal dostať známy poľský herec. Ak sa to podarí, do Červeného Kláštora by z Poľska zašiel aj pešo.

JAROMÍR NOVAK, ŽIVOT

obsah | kultura - kultúra