Slámův film Štěstí si veze cenu z Montrealu

Snímek Štěstí režiséra Bohdana Slámy získal hlavní cenu za nejlepší film na 34. ročníku mezinárodního filmového festivalu v Montrealu, sdělila mluvčí Renata Elhenická. Montrealský Festival du Nouveau Cinema se zaměřuje na nové trendy v kinematografii a jeho mezinárodní soutěž je určena pro první až třetí filmy režisérů, hrané i dokumentární.

Štěstí se prosadilo v konkurenci dvaceti filmů. Soupeřilo například se snímkem Opuštěná země, který si odvezl jednu z cen festivalu v Cannes, nebo s filmem Capote o životě legendárního amerického spisovatele.

"Dalšími zastávkami na festivalové cestě Štěstí budou ještě v říjnu Sao Paulo a Londýn," dodala Elhenická. V českých kinech již Slámův komorní příběh o obyčejných věcech, lásce a trápení zhlédlo přes 100.000 diváků. Ocenění si již přivezl z festivalů v San Sebastianu a Aténách. Tvůrci ho také úspěšně uvedli na prestižním festivalu v New Yorku, kde jejich dílo zastupovalo českou kinematografii po sedmadvaceti letech. Tehdy tam byla uvedena Hra o jablko Věry Chytilové. Slámovo Štěstí se promítalo i na MFF v Torontu a začátkem měsíce zahájilo první ročník přehlídky v islandském Reykjavíku.

Snímek vznikl v koprodukci společností Negativ, Pallas Film, České televize, ZDF/ARTE a s podporou fondu Eurimages, fondu české kinematografie a německého fondu MDM. Hrají v něm Pavel Liška, Tatiana Vilhelmová, Aňa Geislerová, Marek Daniel, Bolek Polívka, Simona Stašová, Martin Huba a Zuzana Kronerová. Štěstí navázalo na Slámův debut Divoké včely. Měl mimořádný ohlas u diváků a získal řadu cen na mezinárodních filmových festivalech.

ČTK

obsah | kultura - kultúra