Český film je stredobodom festivalu v Cottbuse

Ťažiskovým dramaturgickým bodom štrnásteho ročníka Festivalu východoeurópskeho filmu v nemeckom Cottbuse je prehliadka nového českého kina pod názvom The Velvet Generation.

Do 7. novembra, keď festival vyvrcholí slávnostným vyhlásením výsledkov v súťaži celovečerných i krátkometrážnych filmov, tu premietnu takmer 150 filmov z 28 krajín vrátane Slovenska. Slovenskú kinematografiu bude zastupovať v súťaži krátkometrážnych filmov snímka Cez prah režiséra Róberta Švedu, ako aj jedna z krátkych snímok Martina Šulíka v rámci sobotňajšej večernej projekcie filmov pod názvom Visions of Europe. Slovensko bolo koprodukčným partnerom aj v prípade filmu Želary režiséra Ondřeja Trojana, ktorý bude jednou zo snímok uvedených v rámci prehliadky českej kinematografie.

V súťaži celovečerných filmov nebude mať Slovensko zastúpenie. ČR bude v konkurencii ďalších deviatich snímok zo siedmich krajín reprezentovať film Jedna ruka netleská v réžii Davida Ondříčka. Českým súperom slovenskej snímky v súťaži krátkometrážnych filmov, v ktorej sa o priazeň poroty bude uchádzať celkovo 13 diel z 10 štátov, bude snímka Fajně Radima Filipca.

NÁRODNÁ OBRODA

obsah | kultura - kultúra