"Kytice" a "Nejasná zpráva o konci světa" v Chile

Zastupitelský úřad ČR v Santiagu ve spolupráci s odborem kulturních a krajanských vztahů uspořádal prezentaci celovečerních českých filmů z produkce společnosti Jakubisko Film - "Kytice" (1999) režiséra Františka A. Brabce a "Nejasná zpráva o konci světa" režiséra Juraje Jakubiska.

Snímky byly představeny nejprve v klubovém kině filmotéky Katolické univerzity ve Valparaísu a následně v kulturním středisku Katolické univerzity v jihochilském městě Temuco.

Návštěvnost obou filmů prokázala, že v obou městech existuje solidní a kultivované klubové divácké zázemí se zájmem o zahraniční nekomerční filmovou tvorbu. Snímek "Nejasná zpráva o konci světa" dokázal například v Temuku zaplnit promítací sál pro 500 diváků S pomocí propagačních materiálů, které laskavě poskytla společnost Jakubisko Film, připravil ZÚ pro diváky tištěné profily obou režisérů a souhrnnou informaci o obou filmech ve španělském jazyce.

Klubových večerů se ve Valparaísu i v Temuku osobně zúčastnil rada ZÚ pro kulturní vztahy, který pro tento účel připravil úvodní přednášku, v níž přiblížil systémové změny v českém filmovém průmyslu po roce 1990 a změny vyplývající ze začlenění národní kinematografie do evropského audiovizuálního systému (zmínil mj. "Eurimages", "Evropskou audiovizuální observatoř", "Eureka Audiovisuelle", program "Media").

MZV ČR

obsah | kultura - kultúra