Cyklus projekcí českého a slovenského filmu v Rosáriu

V úterý 29. července byl v kině Cine Club ve městě Rosário uvedením snímků "Kytice" a "Otesánek" zahájen Cyklus projekcí českých a slovenských filmů. Následující úterý pokračoval cyklus filmy Juraje Jakubiska "Nejasná zpráva o konci světa" a "Lepšie byť bohatý a zdravý ako chodobný a chorý". Posledně jmenovaný film se zúčastní i nesoutěžního festivalu filmů, který se bude konat v Rosáriu v měsíci srpnu.

Slavnostního zahájení Cyklu se zúčastnilo asi 80 lidí - převážně krajané, ale i místní honorární konzulové a významní představitelé z ostatních krajanských sdružení a obecního zastupitelstva. Po úvodních projevech ředitele Cine Club, předsedy krajanského sdružení Jorge Krepelky a III. tajemníka ZÚ Buenos Aires M. Suji byl uveden film F.A. Brabce "Kytice". Poté následoval "Otesánek" Jana Švankmajera. Oba filmy byly oceněny dlouhým potleskem. O Cyklu českého a slovenského filmu informoval i místní tisk.

Rosário je po Buenos Aires druhým největším městem Argentiny. Projekce českých a slovenských filmů zde potrvají až do konce srpna 2003. Je to poprvé, kdy se tak významná kulturní akce pořádá kromě Buenos Aires i v Rosáriu, což ocenila především krajanská komunita, která se v kulturní oblasti cítila na strany ZÚ Buenos Aires právem opomíjena.

Filmy ještě v srpnu poputují do města Cordóby v provincii Cordóba, pak se vrátí do Buenos Aires, aby byly promítnuty v nejprestižnějším kulturním stánku hlavního města - Kulturním centru San Martín. Přehlídka zde bude zahájena filmem "Otesánek". Poté budou české filmy promítnuty ještě v dalších argentinských provinciích.

MZV ČR

obsah | kultura - kultúra