Slováci si nerobia (filmové) ilúzie

Hoci sa aj česká kinematografia nachádza v ťažkom období, domáce filmy sú tam obľúbenejšie ako u nás Návštevnosť v slovenských kinách dlhodobo stagnuje či dokonca mierne klesá.

V susednom Česku už tento problém prekonali. Vlani sa tam vďaka výraznému rozmachu nových multikín zvýšil počet divákov až o 13 percent a presiahol hranicu 12 miliónov. Na Slovensku prišli minulý rok do kín a filmových klubov necelé 3 milióny divákov. To je takmer o 200-tisíc ľudí menej ako roku 2002. Obyvateľ Slovenska teda navštívi kino 0,5-krát do roka.

"Príčin zníženej návštevnosti kín je viac. Úlohu určite zohráva finančná otázka, vysoká cena vstupeniek, ale aj veľký pokles počtu kín, sídelná štruktúra a veková skladba obyvateľstva. Podľa štatistík čoraz viac Slovákov patrí do staršej vekovej kategórie. Ale o návštevu kina majú najväčší záujem najmä mladí ľudia. To znamená zákonitý pokles počtu divákov," hovorí sociologička Zuzana Mészárosová-Lamplová, ktorá má skúsenosti s problematikou kultúrnej spotreby aj na základe medzinárodného výskumu Mozaík 2001. Zároveň odmieta tvrdenie, že príčinou by mohol byť aj menej ústretový vzťah Slovákov ku kultúre ako takej.

Zaujímavé zistenia sa vynárajú aj pri pohľade na návštevnosť domácich filmov. V Českej republike sa stala najúspešnejším filmom roka komédia Pupendo. Videlo ju takmer milión divákov. Na Slovensku bol najnavštevovanejší americký film Matrix Reloaded, ktorý prilákal len 177-tisíc fanúšikov. A čo je zarážajúcejšie, v Česku sa v prvej desiatke najatraktívnejších filmov v kinodistribúcii objavili okrem Pupenda ešte ďalšie tri domáce snímky - Jedna ruka netleská na piatej, Kameňák na šiestej a Želary na siedmej priečke (v prípade tohto filmu však ide o česko-slovensko-rakúsku koprodukciu). U nás sa domáce projekty nedostali ani do prvej stovky, ak nerátame česko-slovenský titul Čert vie prečo, ktorý sa stal 39. najúspešnejším filmom. Šindelkova novinka Zostane to medzi nami uviazla na 116., koprodukčné Neverné hry na 145. mieste.

Najúspešnejším európskym filmom v slovenskej distribúcii sa však stalo české Pupendo na 11. priečke. Vlani pritom malo premiéru rekordných 186 filmov. Podľa krajiny pôvodu (USA:Európa:zvyšok sveta) sa v distribúcii objavili snímky v pomere 98:65:17 (bez filmov Orange IMAX).

Samozrejme, návštevnosť súvisí aj s celkovým stavom kinematografie. V Čechách minulý rok vzniklo 14 hraných filmov vrátane koprodukcií. Určite k tomu prispela aj verejnoprávna televízia. U nás malo vlani premiéru 5 slovenských, respektíve koprodukčných filmov. Vo viacerých prípadoch sa na týchto dielach odráža predovšetkým finančný, nie bezprostredne tvorivý a duchovný vklad Slovenska.

DANIEL BERNÁT

obsah | kultura - kultúra