Český folklor v severoirském Armagh

Ve dnech 18.-19. června 2004 se ve městě Armagh v Severním Irsku uskutečnil festival zpěvu lidových písní s názvem "Armagh Festival of Traditional Song".

Festival vznikl v roce 1999 s cílem obnovit slavnou tradici lidového zpěvu v Armagh, které bylo ještě v 19. století oblíbeným místem irských básníků a střediskem irské lidové hudby. Patrony festivalu se stali američtí zpěváci lidových písní Bob Dylan a Peter Seeger, irský básník Seamus Heaney, nositel Nobelovy ceny za literaturu, irský filmový herec Liam Nesson a irská zpěvačka Dolores Keane.

Organizátoři letošního ročníku chtěli v souvislosti s rozšířením EU dodat festivalu mezinárodní dimenzi, a proto pozvali zpěváky ze zemí bývalého východního bloku. Pozvání přijaly dvojice až čtveřice zpěváků z Estonska, Litvy, Chorvatska, Slovinska, Polska a ČR. Dalšími účastníky byli umělci z Indie, Nigérie, Holandska a Číny, kteří ale všichni již delší dobu žijí v Irsku a stále aktivně pěstují svou národní kulturu.

Českou republiku reprezentovali zpěvačka a dudačka Zdislava Kasalová a zpěvák a violista Milan Buňata, oba členové studentského folklorního souboru Gaudeamus, který působí při Vysoké škole ekonomické. Podle jejich slov měl festival velmi přátelskou a příjemnou atmosféru a všichni zpěváci byli irským publikem nadšeně přijímáni.

Koncerty probíhaly jak na náměstí, tak v různých místních hotelích, barech a hospodách. Všichni účastníci byli na radnici přijati starostkou města, navštívili některou z místních škol a vystoupili s písní a jejím stručným popisem v místním rozhlase.

MZV ČR

obsah | kultura - kultúra