Miloš Forman obdržel v Cannes Řád čestné legie

Český filmový režisér Miloš Forman převzal v úterý nejvyšší francouzské vyznamenání v hodnosti rytíře. Řád čestné legie mu během filmového festivalu v Cannes předal francouzský ministr kultury Renaud Donnedieu de Vabres.

"Jste mistrem světového filmu, jste tvůrcem náročného lidového filmu, který překračuje hranice, jste příkladem pro generace filmových tvůrců," řekl ministr Formanovi při předávání řádu.

Režisér, který žije ve Spojených státech, prohlásil, že toto vyznamenání věnuje spisovateli Milanu Kunderovi, který ho uvedl do francouzské literatury, francouzskému režisérovi Françoisi Truffautovi a canneskému festivalu, který mu umožnil najít cestu do celého světa.

Forman byl čestným hostem Dne Evropy na festivalu. V rozhovoru pro nejnovější vydání francouzského časopisu Le Figaro Magazine řekl, že jeho kariéra doopravdy začala právě v Cannes, kde mu byla v roce 1971 udělena velká cena poroty za film Taking Off, první, který natočil ve Spojených státech.

Řád umění a literatury v hodnosti důstojníka převzal převzal při dnešní ceremonii z rukou francouzského ministra také americký režisér Quentin Tarantino, který je předsedou festivalové poroty.

(r)

obsah | kultura - kultúra