Geislerová dostala v Thajsku cenu za výkon Želarech

Herečky Aňa Geislerová a Annette Beningová získaly společně ocenění za nejlepší ženský herecký výkon na 7. Mezinárodním filmovém festivalu, který se konal od 13. do 24. ledna v thajském Bangkoku. Geislerová dostala hlavní cenu za výkon ve filmu Ondřeje Trojana Želary, Beningová za titulní roli ve snímku Být Julií.

"Kdybych jen tušila, že stačí poslouchat pana režiséra, mohla jsem už mít takových cen daleko víc," reagovala na ocenění Geislerová a dodala: "Samozřejmě, můj velký dík patří Ondřeji Trojanovi. Myslím, že se za svou partičku, která tento film dělala, nemusím stydět. Pokud vím, Annette Beningová získala za svůj výkon také Zlatý glóbus. Takže se teď i já můžu cítit tak, jako kdybych ho také dostala."

"Příště si budu ve filmu hrát sám," reagoval se smíchem Ondřej Trojan. "Já ji vodil před kamerou, říkal jí - tady se usměj, teď se zamrač, poskoč si, nezvedej obočí, nehraj tolik - jen buď!... A vona si bude vozit ceny!? Doufám, že to bylo naposled!"

Názor porotců v Bangkoku se shodoval s pohledem zahraničních kritiků akreditovaných v Hollywoodu, kteří rozhodují o Zlatých glóbech, nejen v případě Beningové.

Nejlepším filmem Hlas moře

Cenu pro nejlepší film získal španělský Hlas moře režiséra Alejandra Amenábara, který má Zlatý glóbus pro nejlepší zahraniční film. Javier Bardem, který ve filmu ztvárnil hlavní roli, dostal cenu pro nejlepšího herce. Ztvárnil muže, který ochrnul, zranil se, když skákal do moře. Film bude uveden v tuzemských kinech 5. května, Být Julií už 10. února 2005.

Slavnostní ráz festivalu byl letos oslaben a obešel se bez oficialit. Před každou projekcí byla věnována minuta ticha obětem tsunami. Výtěžek byl poslán na charitativní účely.

VĚRA MÍŠKOVÁ, PRÁVO, NOVINKY

obsah | kultura - kultúra