Muzikál Hamlet vstupuje do světa

Muzikál Hamlet, jehož autorem je zpěvák Janek Ledecký, by se měl hrát v druhé polovině roku na scéně v severoamerickém New Jersey. Ta je od proslulé newyorské Broadwaye ještě hodně vzdálená, avšak Ledecký považuje chystané anglické nastudování muzikálu za velký úspěch.

"Ani ve snu bych si nepředstavil, že přiletím do Ameriky a budu dirigovat tamější herce v mé hře," řekl. Do USA odlétá opět za týden, kdy bude Hamlet předveden ještě bez dekorací v koncertní verzi. Američané prý mají zájem odkoupit know-how včetně scénografie a kostýmů. Ledeckého Hamlet se chystá i do Brazílie, na Ukrajinu a do Ruska.

Hamlet stále patří mezi nejúspěšnější muzikály v metropoli. Muzikál, který byl zpočátku stavěn v těžké konkurenci na české scéně do role outsidera, se v polovině února dočkal 500 reprízy. Mezi nejznámější účinkující patří zpěváci Janek Ledecký, Josef Vojtek, Ondřej Hejma, Sabina Laurinová či Sisa Sklovská. Nedávno se také fanoušci dočkali křtui alba Hamlet Symphony, na kterém ve vybraných skladbách z muzikálu doprovází sólisty Hamleta Český národní symfonický orchestr. Jde o třetí podobnou desku, jako první vyšel studiový výběr největších hitů, u příležitosti prvního výročí premiéry pak dvojalbum s kompletní divadelní verzí Hamleta.

Janek Ledecký zatím připravuje další muzikál s názvem Galileo, jehož premiéru divadlo plánuje na přelom let 2002 a 2003.

MF DNES

obsah | kultura - kultúra