KAREL HAŠLER, JAK HO NEZNÁTE

Dne 21. Prosince 1941 byl nacisty v koncentračním táboře Mauthausen zabit jeden z nejpopulárnějších skladatelů českých písní, herec Národního divadla, filmový herec a zpěvák, pan Karel Hašler.

Ku příležitosti šedesátého výročí této tragické události vznikla myšlenka připomenout veřejnosti osobu Karla Hašlera tak, jak dnes většinou není vnímán, jako vlastence, odpůrce fašismu i ostatních totalitních ideologií, jako satirika a kabaretiéra, jako člověka s velkým srdcem.

Jako forma této vzpomínky bylo zvoleno komponované představení hudby a mluveného slova a to s určitým dějem a návazností na přítomné hosty na pódiu, jimiž je syn Karla Hašlera Thomas Hasler, přítelkyně a pamětnice rodiny Hašlerových ze Zlíchova paní Hilda Hojerová-Čiháková, Gustav Oplustil, tvůrce řady televizních programů o Karlu Hašlerovi a další.

Účinkují:

Hudební skupiny Archeus a Šlapeto,

moderuje Jiří Hanák a Pavlína Filipovská.

Režii představení má Ján Simkanič.

Karel Hašler byl velkým obdivovatelem Prahy. Narodil se zde a působil zde jako herec, nejprve na různých scénách, později řadu let v Národním divadle. Účinkoval také v řadě filmů, ale jeho velkou láskou byly písničky o Praze, které v době jeho popularity byly také vydávány tiskem. Složil a zpíval na desítky písniček o Praze, které vpodstatě zlidověly. Připomeňme např. tituly: Praha - srdce Evropy, Na Velkopřevorském náměstí, Strahováček, Po Starých zámeckých schodech, Večer za Strahovskou branou, Nad Prahou tančily hvězdičky, Před vejtoňskou hospodou, Hradčany krásné, U Svatého Matěje, Ty petřínské stráně, Když nad Prahou se večer uklání, Vltavo, Vltavo, Čí je Praha? Naše! Kromě toho skládal i písničky reagující na politické události, např. Studentská či Kampak na nás bolševici.

Největší popularitě se dostalo jeho skladbě Ta naše písnička česká. Za doby nacistické okupace byla druhou českou hymnou.

Součástí večera je i výstava památek na Karla Hašlera, umístěná v předsálí, kterou si mohou návštěvníci prohlédnout o přestávce.

Jediný koncert k poctě Karla Hašlera se koná

v neděli 9. prosince t.r. v Divadle U Hasičů. Objednávky do redakce Českého dialogu. (Legerova 61, 120 00 Praha 2, tel., fax a záznamník 2494-1149, e-mail: strizovska@yahoo.com

EVA STŘÍŽOVSKÁ

obsah | kultura - kultúra