Dagmar Havlová už zkouší

Plánovaný herecký návrat Dagmar Havlové se blíží -včera se někdejší členka Divadla na Vinohradech ve zkušebně poprvé setkala s režisérem Ladislavem Smočkem a partnerem Petrem Kostkou.

Tragikomedie amerického dramatika Israela Horovitze Chvíle pravdy by měla mít českou premiéru 17. 3. Podle dramaturga divadla Tomáše Vondrovice jsou pro oba protagonisty (zároveň i jediné postavy hry) skvěle napsané charaktery, plné lidskosti a opravdovosti. "Stárnoucí profesor hudby a angličtiny, muž pevných etických a estetických zásad, si na inzerát najme hospodyni.

Tou je obyčejná irská žena, která nevyniká teoretickými znalostmi ani nedosahuje úrovně jeho vzdělání. Přináší však do jeho života zcela jiné hodnoty a kvality," charakterizoval text Vondrovic.

Israel Horovitz není v Čechách příliš známý; jeho tituly se ale úspěšně hrají nejenom v Americe, ale i v Evropě - ve Francii, Německu i Británii. Hru do češtiny přeložil Alexander Jerie.

Dagmar Havlová opustila hereckou dráhu po sňatku s prezidentem v lednu 1997. Už vloni uvedla, že se na návrat do divadla těší. Herectví pro ni prý vždy znamenalo určitou psychoterapii a kontakt s divákem označila za přínosný. Do své poslední divadelní role, jíž byla postava královny Kristiny v Strindbergově dramatu, se vrátila na podzim 1997 při sedmi benefičních představeních ve prospěch postižených záplavami.

Na Vinohrady se mohla vrátit začátkem roku 2001 rolí Marie Stuartovny v Boltově hře Ať žije královna. Koncem října 2000 však divadlo přípravy inscenace před zahájením zkoušek zastavilo. Ředitel Gregorini to vysvětlil vysokými finančními nároky na výpravu, což Havlová respektovala.

(jmc)

obsah | kultura - kultúra