Hory a mesto opäť v Bratislavskom PKO

Festival horského filmu a dobrodružstva Hory a mesto sa tento rok uskutoční už po štvrtýkrát. Bude sa konať od 11. do 13. apríla 2003 opäť v priestoroch bratislavského PKO. Premietania budú aj tento rok rozdelené do blokov Skala, Zem, Voda a Vzduch. Každý deň festivalu vyvrcholí večernou šou zahraničného hosťa, medzi ktorých patrí americký legendárny lezec Jim Bridwell, španielska extrémna horolezkyňa Sílvia Vidalová, rakúsky himalájista Peter Habeler, či majster jazdy na monocykli, Kanaďan Kris Holm.

Medzi perličky v rámci bloku Skala patrí portrét siedmich najlepších španielskych skalkárov Krajina skaly, krátky film o extrémnom lezení v kanadských Rockies Musashi a živý film o lezení dvoch Londýnčanov na horu Mandela v odľahlých častiach tropickej džungle tajomného Mamberama v Novej Guinei Kanibali a mačky.

Vo filmovom bloku Vzduch si diváci budú môcť pozrieť vizuálne príťažlivý film o paraglajdovaní ponad hory Argentíny a Čile Hry vetra.

V kategórii Voda diváci uvidia napríklad Expedíciu po rieke Jenisej o šesťmesačnom splave sibírskej rieky od prameňa k ústiu.

Slovenskú filmovú tvorbu budú reprezentovať filmy Veľké kaňoningové dobrodružstvo o adrenalínových zážitkoch v kaňonoch Slovinska, OMO - cesta do praveku, zachytávajúci dobrodružný zjazd africkej rieky skupinou slovenských raftérov, krátky akčný snowboardingový film pod názvom Mountain Beauties, ako aj film o cyklotriale pod Tatrami Rock'n'Trial.

Najlepším filmom udelí 6-členná odborná porota 3 hlavné ceny - Grand Prix, V4 Prix a Cenu Literárneho Fondu. Diváci rozhodnú o Cene diváka a čestnými uznaniami budú odmenené najlepšie filmy v jednotlivých kategóriách.

Ani tento rok nebudú chýbať festivalové hviezdy. Festival otvorí v piatok večer jeho hlavný hosť Jim "Bird" Bridwell, ktorý je americkou legendou a priekopníkom lezenia vo veľkých stenách v Yosemitoch a v Patagónii. Účasť na festivale Hory a mesto 2003 už potvrdila i španielska špecialistka na veľké steny Sílvia Vidalová. Jej prezentácia je súčasťou sobotňajšieho večera. Záver festivalu bude patriť prednáške rakúskeho horolezca a himalájistu Petra Habelera, ktorý bol spolu s Reinholdom Messnerom prvým človekom na Evereste bez kyslíka. Len pred pár dňami účasť na festivale potvrdil aj Kanaďan Kris Holm, špecialista na monocyklové exhibície a jazdenie v ťažkých terénoch. Získal 7 titulov na severoamerických šampionátoch monocyklistov, je súčasný držiteľ svetového rekordu v skoku do výšky na monocykli (90 cm) a zároveň majstrom sveta v tomto športe. Krisove výkony a jeho jazdy po najťažších a najnebezpečnejších trialových terénoch z neho urobili kultového hrdinu a zabezpečili mu svetovú slávu. Bolo o ňom natočených 8 videofilmov, z toho je jeden jeho vlastný (Unavený chalan), a publikovaných vyše 60 portrétov a vstupov v televíziách a médiách po celom svete. Návštevníci minuloročného festivalu Hory a mesto si ho určite pamätajú z filmu Unizaba o zjazde z tretej najvyššej hory Severnej Ameriky, El Pico de Orizaba. Kris oživí festivalové dianie exhibíciami a miniškolou jazdy na monocykli pre návštevníkov festivalu Hory a mesto. Predstaví sa i študentom bratislavských škôl v rámci piatkového premietania pre školy.

Organizátori aj tento rok pripravili niekoľko sprievodných podujatí. Hlavnou sprievodnou akciou festivalu Hory a mesto bude V4 CUP - Majstrovstvá Slovenska v lezení s medzinárodnou účasťou pretekárov z krajín V4. Okrem toho na účastníkov festivalu čaká výstava víťazných fotografií 2. ročníka fotografickej súťaže. Fotosúťaž je príležitosťou pre všetkých fotografov prezentovať svoje horské a cestovateľské fotografie v kategóriách outdoorové športy, ľudia - kultúra a hory a mesto. Tým, ktorí sa danej problematike plánujú venovať hlbšie, je určený seminár Filmovanie a fotografovanie v extrémnych podmienkach. Návštevníci sa môžu zúčastniť i cestovateľských klubov Dobrodružné cestovanie, na ktorých sa predstavia slovenskí a českí cestovatelia a športovci, miniveľtrhu outdoorových potrieb a zájazdov, športových aktivít pre verejnosť, ako napr. lezenie na umelej stene, preliezanie lanových prekážok, či člnkovanie v bazéniku pre najmenších návštevníkov.

Po festivale v Bratislave sa vďaka podpore Medzinárodného Visegrádskeho Fondu vydajú víťazné filmy a fotografie na putovné turné do krajín V4.

InZine

obsah | kultura - kultúra