Slováci se stydí za film Hostel

Horor Hostel vzbudil zájem i na Slovensku, i když ani ve zdejších kinech ještě nebyl uveden. Odehrává se totiž v Bratislavě a ve filmu znějí písně Mira Žbirky, Mariky Gombitové a skupin Elán a Tublatanka.

Podle deníku SME by se však Slováci měli za film spíše stydět. "Film začíná sexuálními hrátkami trojice mladých lidí, kteří dostanou skvělý nápad, že půjdou hledat krásné dívky do Bratislavy. Přijedou na Slovensko a na nádraží se skví nápis Poříčany".

Filmaři totiž natáčeli v Praze a pod záběry z fiktivní Bratislavy zní Smetanova Vltava. Jedou taxíkem značky Lada do hostelu, kde v televizi právě běží film Pulp Fiction. "Na černobílém televizoru jsou jen dva knoflíky - zvuk a ladění. Na první procházce městem od nich gang výrostků žádá cigarety, a když slyší angličtinu, chtějí hned dolary. Do toho hraje písnička Tublatanky Pravda vítězí a šlágr Elánu Stužková," popisuje deník děj filmu.

Dále se ve filmu ještě objeví hospoda s českými nápisy Společně v práci, společně k volbám a Se Sovětským svazem za mír a pokrok ve světě. K tomu zpívá Gombitová písničku Ve slepých uličkách, aby bylo jasné, že se děj odehrává v Bratislavě. V záběrech kamery se objeví i dopravní značka s českým nápisem Hlavní nádraží 10 km. Kromě toho film obsahuje množství násilných a sexuálních scén.

Autor článku v deníku SME se cítil po shlédnutí filmu potupen, zhrozen a zklamán. "Slovensko bylo opět zobrazeno jako zaostalá chudá země, a co je nejhorší, naše krásná děvčata jako poslední štětky. Za tento film se stydím," píše autor článku. Zachycuje rovněž nadšené reakce některých slovenských zpěváků na první zprávy o úspěchu filmu v USA. "Přiznali však, že z filmu viděli jen ukázky. Pokud Slováci uvidí film celý, budou se za něj stydět stejně jako já".

IVAN VILČEK

obsah | kultura - kultúra